Původně chtěl mít ze staré sklárny jen parkovací místo pro svá auta, teď je tam muzeum

27. prosinec 2023

Stovka auto a moto exponátů převážně se závodní minulostí včetně dakarských speciálů našla své místo v novém muzeu v Lučanech nad Nisou, které vzniklo ze zchátralé sklárny.

Po pěti letech velké práce a spoustě financí se z rozpadající bývalé sklárny v Lučanech nad Nisou stalo muzeum, které ocení obdivovatelé automobilů a motocyklů, zvláště pak těch se sportovním nádechem.

Za projektem nového muzea stojí Radek Dvořák, který původně ze sklárny chtěl mít jen parkování pro své veterány. A nakonec vznikla nová chlouba nejen Lučan nad Nisou. Možná největším exponátem muzea je samotná budova.

„Fabriku jsem koupil v roce 2018, to už byla 10 let zavřená, a opravdu byla v hrozném stavu. Dohromady jsme ji dávali zhruba 5 let, aby byla v takovém stavu, v jakém je teď,“ přibližuje Radek Dvořák.

V lučanském muzeu mají exponáty prostor, návštěvníci je tam mohou obdivovat ze všech stran. A jsou tam i dílny. „Máme tady jak dílny na automobily, tak dílny na motorky, máme tu i lakovnu, máme i klempírnu, zhruba 2 000 m² dílenských prostor,“ potvrzuje.

Co všechno je v muzeu k vidění? A jaký je nejoblíbenější exponát Radka Dvořáka? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související