Africkou výstavu na Grabštejně navštívili odborníci z Náprstkova muzea. Poznání historie českého cestovatelství je tak zas o něco větší

Grabštejn letos návštěvníkům nabízí výstavu o loveckých výpravách manžela poslední majitelky hradu a zámku Karla Podstatského z Lichtenštejna. K vidění jsou na ní unikátní fotografie z jeho dobrodružných cest po Súdánu nebo Keni, jeho kniha o Africe, i některé trofeje a suvenýry. Výstavu tento týden navštívili také odborníci z Náprstkova muzea v Praze.

Ti byli mimo jiné překvapeni, že se na regionálních památkových objektech nacházejí tak zajímavé fondy. Do tematické výstavy je zpracovaly kastelánka Grabštejna Věra Ozogánová a průvodkyně Michaela Fišerová.

Čtěte také

„My se v Náprstkově muzeu tématem cestovatelů a cest do mimoevropských prostor, zvláště do Afriky, hodně věnujeme. Takže pro mě je to rozšíření o další neznámou osobu. I rozšíření, co se týče konkrétně toho geografického regionu, hlavně té Keni, protože my teď pracujeme na edici deníků Bedřicha Machulky a on se právě pohyboval úplně ve stejném prostoru, jaký prezentuje tato výstava,“ uvedl historik Ondřej Crhák z pražského Náprstkova muzea.

Zmíněný Bedřich Machulka byl český cestovatel, který v období mocnářství a první republiky pořádal pro bohaté lovecké výpravy do Súdanu a Keni. Hodně spolupracoval například s Adolfem Schwarzenbergem a znal se i s Karlem Podstatským, z jehož fotografií, zápisků a sbírek je postavena výstava na Grabštejně.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

Náprstkovo muzeum je jedinou muzejní institucí v České republice, která se věnuje hmotnému i duchovnímu odkazu neevropských civilizací. Trvale tak upozorňuje na stálé a nezastupitelné místo mimoevropských národů ve světových dějinách.

zdroj: www.nm.cz/naprstkovo-muzeum-asijskych-africkych-a-americkych-kultur

„Odnášíme si nové poznatky a nadšení zdejších pracovnic pro zpracování tohoto fondu. Také jsme je pozvali, aby se přijely podívat do našich fondů, protože Náprstkovo muzeum vlastní přes 46 tisíc diapozitivů, a také právě fotografie z afrických cest cestovatelů, vědců i odborníků, kteří do Afriky jezdili,“ uvedla ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová.

Spustit audio

Související