Lidé v Liberci uvidí největší obraz starého Ještědu. Zabere celý velký sál Severočeského muzea

19. říjen 2021 09:51

Severočeské muzeum v Liberci má největší malbu Ještědu z doby, kdy na vrcholu hory ještě nestál známý vysílač architekta Karla Hubáčka. Namísto něj je na obřím díle horská chata, která vyhořela v šedesátých letech minulého století.

Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci ukazuje zatím největší známý obraz s libereckým motivem

Muzeum získalo malbu při bourání staré školy v liberecké Rochlici. Podle vedoucího výstavního oddělení Ivana Rouse je snahou nejen dílo opravit, ale také určit přesné datum vzniku malby.

„Pokud se zachovaly kroniky té školy, tam možná najdeme, že tam možná bylo nějaké dětské představení, nebo to bylo třeba jako pozadí pro nějaký pěvecký sbor. Takže je možné, že dohledáme nějaké konkrétní datum vzniku,“ přiblížil badatel.

Malba s rozlohou několika desítek metrů čtverečních zatím leží srolovaná pod schody v jedné z muzejních budov. S ohledem na její rozměry musejí muzejníci počkat s opravou, až se uvolní velký sál. Pak bude možné dílo ukázat i veřejnosti.

„My ho rozprostřeme a necháme ho na podlaze tak, aby se na něj lidé mohli přijít z ochozů podívat, kdyby je to zajímalo. Je to opravdu rarita. Je to kýč, to jednoznačně, ale na druhou stranu jedná se v podstatě o největší obraz s nějakým libereckým motivem, který známe,“ doplnil Rous.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související