48 hodin pod vodou. Potápěči v podvodní laboratoři v lomu v Jesenném simulují pobyt ve vesmíru

4. červen 2021

Podvodní laboratoř s názvem Hydronaut bude až do 5. června odpoledne ponořená v lomu v Jesenném na Semilsku. Je v ní trojice potápěčů, kteří během svého pobytu pod vodou zkoumají vliv vyššího obsahu oxidu uhličitého na lidský organismus, funkce mozku i úroveň stresu. Jak se na experiment chystali a k čemu má vlastně sloužit, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Celkem 48 hodin stráví trojice potápěčů v hloubce 7 metrů v podvodní vědecké laboratoři s názvem Hydronaut. Potopili se s ní 3. června odpoledne v lomu v Jesenném na Semilsku.

Konstruktér a potápěč Matyáš Šanda ji vyvíjel třináct let a poprvé otestoval vloni, v ponorce jsou s ním František Harant a slovenský expert na hyperbarickou medicínu Miroslav Rozložník.

„Má to nasimulovat kosmické lety, v podmínkách, které jsou tomu nejbližší, což ten pobyt ve vodě paradoxně je. Bude se taky simulovat pobyt posádky a aspekty izolace v malém uzavřeném prostředí,“ popsal Matyáš Šanda.

Celý experiment se neobejde bez profesionálního týmu, jsou v něm například i odborníci z ČVUT, kteří sledují přes monitory srdeční činnost a dechovou frekvenci. Potápěčů je k dispozici i mobilní hyperbarická komora pro případ, že by došlo k problémů při návratu na hladinu. Ten zabere posádce přes dvě hodiny. Vynořit by měla v sobotu 5. června odpoledne.

Z čeho je ponorka sestavená a kolik je v ní pro potápěče prostoru? Co všechno budou odborníci měřit a jaké senzory s sebou potápěči mají? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související