Jmenuje je Dobrodějka a je kouzelná. Taška s příběhem ze semilské šicí dílny

9. březen 2021

V nové šicí dílně v Semilech nacházejí uplatnění například ženy, které strávily svůj profesní život v průmyslovém šití, a vzhledem ke zdravotním problémům už nezvládnou takovou práci na plný úvazek. Co umí a jak to dělají, se byl podívat Jaroslav Hoření.

První vlna (koronaviru) ukázala, že v každé domácnosti je šicí stroj, třeba i po babičce, a že jsou tu lidi, kteří šít umí…
Slavěna Horňáková, vedoucí dílny

V semilské dílně Tulipanu pracují zatím 4 ženy

Semilsko bývalo textilní výrobou vyhlášené a dodnes tam je řada žen, které strávily svůj profesní život v průmyslových šicích dílnách. Tuto náročnou práci už nejsou vzhledem ke zdravotním problémům naplno vykonávat, ale přesto mají chuť pracovat. A nyní i mohou. Do šicí dílny se vydal redaktor Jaroslav Hoření, kterého provedla vedoucí semilské pobočky sdružení Tulipan Slavěna Horňáková a prozradila i tajemství tašky Dobrodějky.

Chráněné dílny sdružení Tulipan najdete nejen v Semilech a týkají se nejen šití. S jejich výrobky se snad brzy budeme moci zase setkat na trzích, slavnostech a podobných akcích v celém Libereckém kraji.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.