4 z 5 ztracených psů se majitelům vrátilo do hodiny. Díky registračním čipům

Naše redaktorka navštívila služebnu Městské policie v Jablonci nad Nisou, aby se na kůži vlastního psa přesvědčila, jak čip a čtečka čipů v praxi fungují.

Čtěte také

Od 1. ledna musí chovatelé psů nechat svá zvířata označit identifikačním čipem. Jinak jim hrozí pokuta až padesát tisíc korun. Číslo čipu ale nemusí nikde registrovat. Přesto jim to provozovatelé útulků nebo městští policisté doporučují. Například v Jablonci nad Nisou letos strážníci už díky nové čtečce a čipování vrátili majitelům pět ztracených psů.

Jak to probíhá?

Vedoucí hlídkové služby Městské policie Jablonec nad Nisou Jaroslav Brožek přiložil velkou bílou plastovou čtečku ke krku bostonského teriéra naší redaktorky. Po pípnutí se na čtečce zobrazilo 15místné číslo, tedy identifikátor psa. Pokud by byl ztracený, zadal by strážník číslo do systému Magistrátu města Jablonce nad Nisou. V případě, že by podle čísla majitele psa v tomto systému nenašli, hledají dál, tady konkrétně používají veřejnou databázi „Najít zvíře“.

Čtečka z čipu odečte 15ti-místné registrační číslo pejska

Když čip chybí

Městská policie Jablonec pořídila čtečku veterinárních čipů zhruba před dvěma měsíci v souvislosti se změnou veterinárního zákona, prozradil ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Roman Šípek. Tato čtečka dokáže přečíst všechny druhy čipů, které jsou v současné době používány. Podle Romana Šípka je to služba veřejnosti, aby strážník mohl mnohem rychleji identifikovat majitele psa a zvíře mu vrátit. Když se stane, že pes čip nemá, předají ho strážníci buď do útulku, nebo veterináři, a oznamují to Krajské veterinární správě.

V lučanském útulku

Naše redaktorka se vypravila také do Útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou, kam obvykle psy, nalezené na Jablonecku, strážníci vozí. Majitelka útulku Dagmar Kubištová prozradila, že na začátku roku odchytávali v Jablonci asi 5 psů a u 4 z nich se, díky čipům, podařilo během hodiny vyhledat jejich majitele a v pořádku je předat zpět. To, podle Dagmar Kubištové, potvrzuje, že je opravdu důležité čip zaregistrovat do jakékoliv z dostupných databází, přestože to zatím není povinné.

Majitelka lučanského útulku Dášenka Dagmar Kubištová se svými svěřenci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související