Pokuta za neočipovaného psa se zvyšuje. Dva a půl krát

15. leden 2020 17:10

Povinnost opatřit zvíře registračním čipem platí v Česku od 1. ledna 2020. Evidence psů by měla podle Státní veterinární správy kromě jiného ztížit činnost množírnám.

Chovatelé, jejichž psi nemají povinný registrační čip, můžou nově dostat pokutu až 50 000 korun. Částka se navýšila z původně zamýšlených 20 000, jedná se tak o horní hranici sankce, která může být za neočipovaného psa uložena. Jak uvedl ředitel Státní veterinární správy v Liberci Roman Šebesta, od začátku letošního roku zatím inspektoři žádnou pokutu neuložili. Předpokládají ale, že v následujících dnech se počet podnětů navýší.

Další nové povinnosti

Novela veterinárního zákona přináší i řadu dalších změn. Upravuje například povinnosti majitelů štěňat. Štěně musí být očipované nejpozději do 3 měsíců věku. V případě, že se chovatel rozhodne udat mládě před tím, než dosáhne 3 měsíců, musí být štěně očipované dřív, před předáním novému majiteli. Z povinnosti čipování jsou vyňati jen psi s čitelným tetováním provedeným do 3. 7. 2011.
Přísnější je i evidence chovných fen. Novela teď nařizuje registraci majitelům, kteří mají 3 a více takových fen, starších jednoho roku; dříve to bylo od počtu 5 a výše. Veterináři si od přísnějších pravidel slibují snížení počtu množíren.

Registr zatím není

Majitelé psů nemají dosud povinnost svá zvířata registrovat, navíc neexistuje jeden centrální registr, počítá se s ním až v roce 2021. Veterináři ale, podle liberecké veterinářky Karolíny Svobodové, lidem doporučují, aby své očipované psy přihlásili do některého z řady už existujících registrů, zvyšují tak šanci, že se k nim případně ztracené zvíře vrátí. Některá města, například Nový Bor, mají vlastní městský registr, majitelé psů se tam do něj musí přihlásit povinně.

Většina majitelů nechala své psy čipovat v listopadu a prosinci, teď už chodí jen poslední opozdilci, říká veterinářka Karolína Svobodová z Liberce
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související