Česká Lípa: Psů „tuláků“ ubylo. Díky tomu zvířata může přijímat útulek v Kozlech

13. únor 2019 10:37

Skoro o polovinu se v České Lípě meziročně snížil počet odchycených zatoulaných psů. Tamní strážníci za minulý rok zajistili necelou stovku zvířat. Přestože největší psí útulek v regionu na konci loňského roku ukončil činnost, se situaci daří zvládat.

Zatoulané psy, ke kterým se po výzvě nikdo nepřihlásí, vozí do útulku Bona v Kozlech nedaleko České Lípy už dva roky. Jeho provozovatelka uzavřela smlouvu s dalšími městy a obcemi. „Zvládáme to, třeba týden žádného psa nepřivezou, a pak najednou pět psů,“ říká provozovatelka kozelského útulku Miroslava Šubrová. Na konci roku ukončil činnost útulek v Dobranově.

Zatoulaní psi z Nového Boru poputují nově do útulku v Kozlech

Pes (ilustrační foto)

Novoborští strážníci budou nově vozit odchycené psy do útulku Bona v Kozlech. Město to oznámilo na webových stránkách.

„Spolupráce s útulkem je na velmi dobré úrovni, o psy je tam kvalitně postaráno,“ říká místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer z Živé Lípy. Záchytné kotce za zbrojnicí českolipských dobrovolných hasičů jsou dočasným domovem pro zvířata, která si jejich majitelé vyzvednou ještě před převozem do útulku, což se stává ve více než polovině případů.

Na Českolipsku vzniká útulek nový. Jmenuje se Dogsy a sídlí v bývalém vepříně na okraji obce Jestřebí. První kotce jsou teprve před dokončením, zařízení ale už má smlouvu s několika městy – třeba s Mimoní, Dubou či Doksy. O opuštěné psy se tam zatím starají formou dočasné péče.

autor: Jiří Jelínek
Spustit audio

Související