Podvodník v Liberci vybírá peníze „pro lučanský psí útulek“, ale do vlastní kapsy

16. duben 2019

Starší bělovlasý muž o holi s velkou cedulí, která děkuje jménem útulku Dášenka za finanční příspěvek, vybírá od lidí peníze v Liberci. Svědci ho viděli na Fügnerově ulici a na Velikonočních trzích před radnicí. Lidé podvodníkovi podle svědků štědře dávali peníze. Má to ale háček – finance vůbec nedoputují k opuštěným zvířatům. Útulek Dášenka v Lučanech nad Nisou totiž žádného výběrčího příspěvků nemá. Muže hledá policie.

Dagmar Kubištová, provozovatelka útulku Dášeňka v Lučanech nad Nisou podala na podvodníka trestní oznámení u jabloneckých policistů, ti jsou na začátku vyšetřování. „Veškeré okolnosti tohoto skutku jsou předmětem probíhajícího šetření, stejně tak je předmětem tohoto šetření i stanovení právní kvalifikace,“ vysvětluje jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Provozovatelka lučanského útulku Dagmar Kubištová podala na podvodníka trestní oznámení u jabloneckých policistů

„Díky všímavým lidem, kterým moc děkuji, se mi dostaly do rukou fotky a taky video, kde je člověk natočený, jak neoprávněně vybírá peníze na náš útulek,“ popisuje Dagmar Kubištová a pokračuje: „Materiál jsem předložila policistům jako důkaz.“ Muž vybírá peníze do košíčku, ne do zapečetěné kasičky.

Zneužívání dobroty lidí a velká hanebnost

Dagmar Kubištová provozuje lučanský útulek dvaadvacet let a za tu dobu se s ničím podobným ještě nesetkala. Útulek má plný stav a peníze na provoz stále schází. „Jsme rádi za každou korunu,“ říká Kubištová a dodává: „Pokud pán vyškemrá sedm set až tisíc korun denně, to bychom samozřejmě brali. Ale považujeme to za hanebnost, kdy člověk zneužívá dobroty lidí a dobré jméno útulku ve vlastní prospěch.“ Podvodníka hledá policie, přivítá i pomoc občanů.

Pokud chtějí lidé útulku Dášenka přispět na péči o opuštěná zvířata, můžou to udělat přímo v Lučanech nad Nisou.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.