Zvolili vlastní smrt, aby Rovensko pod Troskami přežilo. Osmdesáté výročí skupiny Antimony

14. květen 2023

Celodenním programem si v sobotu v Rovensku pod Troskami připomněli 80. výročí válečných hrdinů z paraskupiny Antimony i dalších bojovníků za svobodu v lednu 1943.

Rovenští na své hrdiny v lednu nezapomněli, významné výročí si ale v sobotu připomněli ještě jednou. Celodenním programem. Jeho součástí byl i seskok parašutistů na hřišti nebo vojensko-historická ukázka z období 2. světové války na železniční stanici situovaná do Francie po vylodění spojenců v Normandii.

Ampule s cyankáli

Skupinu Antimony tvořili nadporučík František Závorka, četař Stanislav Srazil a svobodník Lubomír Jasínek. Byl to první výsadek po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, jehož úkolem bylo navázání ztraceného spojení mezi domácím odbojem a exilovou vládou v Londýně. Gestapo ovšem už seskok parašutistů 24. října u Kopidlna zaznamenalo letadlo s výsadkem a spustilo zběsilé pátrání.

Přes tvrdé represe a hrozbu smrti za přechovávání parašutistů se našlo dost hrdinů, kteří výsadkářům pomáhali. Ale našli se i konfidenti a tak se smyčka kolem skupiny Antimony utahovala. Gestapo dva z nich obklíčilo v Rovensku, kde se skrývali v domku na plovárně a hrozilo osudem Lidic a Ležáků, pokud se nevzdají. Němci chtěli Závorku s Jasínkem dostat za každou cenu živé. Ti se sice vzdali, aby zachránili Rovensko, ale když ráno 16. ledna 1943 vyšli z domku, užili ampule s cyankáli. 

Spustit audio

Související