ZUŠ Liberec byla založena v roce 1925, takže brzy, jako rozhlas, oslaví stovku, odhaluje ředitel Tomáš Kolafa

Základní umělecká škola Liberec se spolu s více než 400 ZUŠ zapojila do celostátního 6. ročníku festivalu ZUŠ Open, který spolu se školami pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené. Co má liberecká ZUŠ za sebou a co před sebou, prozradil ředitel Tomáš Kolafa.

Čtěte také

„Liberecká Základní umělecká škola byla založena v roce 1925 a byla to první česká škola v Liberci, hudební škola, takže v roce 2025, jako Český rozhlas letos, my budeme slavit stovku,“ odhalil, co libereckou ZUŠku brzy čeká, její ředitel Tomáš Kolafa.

„U nás se velmi dobře daří literárně-dramatickému oboru. Inscenace Linda teď vyhrála v polské Jelení Hoře na festivalu mezi 27 inscenacemi, to je obrovský úspěch,“ připomněl nedávnou radost.

„Tanečníci a tanečnice budou mít velké představení v Šaldově divadle a výtvarníci, stejně jako Severáček, začínají spolupracovat s Koreou; a hudební obor, kterých je nejvíc, orchestry jedou do Maďarska do Itálie, komorní sbor Severáčku jede do Norska, byli v Estonsku a Pobaltí, je toho tolik, že to asi všechno nevyjmenuju,“ dodal, na co je škola pyšná.

Řada uměleckých škol se zapojila do celostátního festivalu ZUŠ Open, který spolupořádá Nadační fond Magdaleny Kožené. „Základních uměleckých škol je v České republice zhruba 500 a 4 pětiny z nich se ZUŠ Open aktivně účastní. Cílem festivalu je ukázat, jakou kvalitu základní uměleckého školy poskytují a jak bezpečně se v nich děti cítí. A jak jsme díky nim udrželi ve společnosti fakt ‚co Čech to muzikant‘,“ vysvětlil podstatu festivalu, který se v Libereckém kraji koná až do 11. června 2023 Tomáš Kolafa, který je také prezidentem Asociace základních uměleckých škol.

Program festivalu ZUŠ Open v Libereckém kraji najdete zde.

Jak se Základní umělecká škola v Liberci za téměř sto let proměnila? Jaké osobnosti se s uměleckou školou pojí? A jak a kdo se do základní umělecké školy může přihlásit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.