Zrekonstruovanou střední školu v Jablonci si přišly prohlédnout stovky lidí. V tamních učebnách je k dispozici nejmodernější vybavení

V Jablonci nad Nisou měli lidé v sobotu 29. ledna možnost prohlédnout si opravenou budovu tamní Střední školy řemesel a služeb v Podhorské ulici. Ta byla kvůli rekonstrukci téměř čtyři roky zavřená a teď je z ní moderní krajské centrum odborného vzdělávání zaměřené na sklářské a bižuterní obory.

„Jsem tady s dcerou, která se tady hlásila na zlatnici, takže jsme se šli podívat na Den otevřených dveří, aby věděla, do čeho jde,“ sdělil jeden z oslovených návštěvníků sobotní exkurze, kterého moderní vybavení učeben nadchlo. Podobně kladně se vyjádřili i další z oslovených návštěvníků Dne otevřených dveří, kterých byly stovky. Mezi nimi byli nejen rodiče s dětmi, ale i absolventi školy či senioři z okolí.

Výuka se na školu vrátila v lednu po dlouhé rekonstrukci budovy, kterou zkomplikovalo zřícení části zdí v listopadu roku 2018. Hejtmanství jako zřizovatel školy dokonce uvažoval o stržení celé budovy, nakonec ale zvítězila varianta její rekonstrukce.

„Škola je od základu jiná. Původní projekt byl koncipován tak, že mělo být rekonstruováno dvě a půl patra. A v současné době je rekonstruována celá škola, komplexně. Pořizovali jsme technologie, které odpovídají 21. století,“ uvedl ředitel školy Martin Kubáč.

Podle něj jde o vybavení na výuku oborů, které se nevyučují na žádné jiné škole v Česku, jako je například výroba bižuterie nebo zlatnictví. V učebnách jablonecké školy se teď studenti můžou naučit třeba i foukání technického skla nebo svařování laserem.

Jablonecká škola Střední školy řemesel a služeb je teď osmým Centrem odborného vzdělávání v Libereckém kraji. Celkové náklady na rekonstrukci a modernizaci školy byly 212 milionů korun.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související