Kittel, Patočková, Skokovská bába a další. Slavné léčitele z našeho regionu představí nová stálá výstava v Semilech

V Jílovecké ulici v Semilech vzniká nová stálá expozice Léčitelé Pojizeří a Podkrkonoší, která vychází z velmi úspěšné výstavy o Květoslavě Patočkové a dalších léčitelích. Přípravy nové výstavy na místě sledoval náš reportér.

„Výstava Léčitelé Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje doznala dvou změn. Jednak jsme zkrátili název, takže se to jmenuje Léčitelé Pojizeří a Podkrkonoší. A druhá změna je, že opravdu se z toho stane stálá expozice tady v krásném nebo stále krásnějším areálu v malebné Jílovecké ulici v Semilech. Slavnostně budeme otvírat 9. června, a to celodenním bylinkovým festivalem,“ přiblížil autor výstavy, historik Tomáš Chvátal.

Červená roubenka

„Expozice je koncipována tak, že je vnitřní část a vnější část. Vnější část jsou bylinkové záhonky. Teďka máme zasazeno asi k padesáti druhům bylin, a to ve spolupráci s Lídou Vondrovou z Bylinek z Českého ráje,“ nastínil Chvátal a představil i budoucí vnitřní expozici.

Čtěte také

„Teďka jsme v takzvané Červené roubence. Tady doposavad byla expozice pilníkářství, kterou jsme přemístili na hlavní budovu. Tady se bude nacházet první část stálé expozice, a to jsou ti léčitelé, lidově řečeno, kteří žili v roubenkách, to znamená přibližně do konce 19. století,“ uvedl historik.

V Červené roubence budou představeny některé z výrazných osobností tohoto oboru. Nebude chybět lékař z Krásné Eleazar Kittel, rodina Metelkových ze Sklenařic, homeopat a páter Václav Hugo Nigrín z Loukova, nebo hospodská a léčitelka Klotylda Hopeová, zvaná Skokovská Bába.

Laborantská kuchyně

Novinkou bude i laborantská kuchyně. „Je to věc, která je poměrně unikátní v našem regionu. Na druhé straně hor, v Karpači, v 18. století byl celý cech zpracovatelů bylin, který měl třeba asi dvacet, pětadvacet členů a ti vyráběli třeba šedesát, sedmdesát druhů léčiv včetně toho, že třeba destilovali i léčivé esence,“ uvedl Tomáš Chvátal. Laborantskou kuchyni rekonstruují podle dochované fotografie karpačské kuchyně.

Dům číslo 186

V cihlové budově s číslem popisným 186, která stojí přes ulici naproti Červené roubence, bude ještě jedna část výstavy. V té budou představeni léčitelé z pozdější doby, například jedna z nejslavnějších – Květoslava Patočková. V budově bude i replika její malé léčící místnosti s porcelánovými soškami svatých. Kromě Patočkové bude v cihlovém domě představena i její kamarádka a známá napravovačka Antonie Mílová z Mříčné.

Bylinkový festival

Stálá expozice Léčitelé Pojizeří a Podkrkonoší se bude otvírat 9. června Bylinkovým festivalem. Podle Chvátala bude od začátku Jílovecké ulice až po pramen svatého Václava asi 20 prodejců různých bylinek a výrobků z nich. Zájemci si budou moct zkusit vyrobit třeba vlastní parfém nebo si vyslechnout přednášku o Květoslavě Patočkové, protože právě úspěšná výstava o této léčitelce se stala základem pro budoucí stálou expozici v Jílovecké ulici v Semilech.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.