Zoo Liberec dnes slaví 115. narozeniny. Celoroční oslavy vyvrcholí v říjnu

8. srpen 2019

Nejstarší zoo na území bývalého Československa slaví 115. výročí své existence. Pokud by chtěli zoologové skutečně foukat desítky svíček na dortu, tak dnes je ten správný den. Vznik zahrady totiž tehdejší městští radní schválili přesně 8. srpna 1904.

Čtěte také

Ještě vloni však liberecká zoologická zahrada plánovala oslavu svých stých narozenin. Podle tehdy dostupných informací totiž měla vzniknout v roce 1919. Při pátrání po dobových dokumentech ale badatelé ze spolku Rodokmen objevili listinu, která potvrdila, že zoo je ještě o patnáct let starší.

6. srpna 1904 požádal tehdejší městskou radu Ornitologický spolek o pozemky k založení zoo a o dva dny později byla žádost schválena. Pro veřejnost se zoo otevřela ještě tentýž rok v září a k vidění zde byly například srny nebo ovce. Svou rozlohou však podle současného ředitele Davida Nejedla tehdy zahrada velká nebyla.

Historická fotografie. Dávná minulost liberecké zoologické zahrady

Nová zoo se rychle rozrůstala a už roku 1909 platili návštěvníci dvacetihaléřové vstupné. O čtyři roky později zahradu podle badatele Julia Jankoviče navštívilo 70 tisíc lidí. „V roce 1916 se dokonce podařilo odchovat první medvídě, což na tehdejší dobu nebylo až tak obvyklé,“ dodává badatel. Od roku 1954 pak vedl zoo Jiří Badalec, který ji nasměroval k chovu vzácných zvířat.

V současné době chová zahrada na čtrnácti hektarech plochy přibližně 160 druhů zvířat z celého světa a například vloni ji navštívilo téměř 370 tisíc lidí. Předsedá také mezinárodnímu projektu na záchranu ohroženého ptactva v Asii a do budoucna plánuje i významné rozšíření areálu.

Celoroční oslavy výročí v zoologické zahradě vyvrcholí v sobotu 5. října na mezinárodní den zvířat. 

Sloni v Zoo Liberec

Na podzim také zoo představí pětisetstránkovou knihu, která dopodrobna mapuje celou její bohatou historii. 

Už tento víkend Zoo Liberec pro návštěvníky připravila komentované prohlídky pavilonu slonů.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.