FOTO: Nové přírůstky v Zoo Liberec, které jinde neuvidíte

12. červenec 2019 09:08

V zoologické zahradě v Liberci mají hned několikanásobný důvod k radosti. Mezi narozenými mláďaty je i zástupce jednoho z nejohroženějších druhů velkých savců planety.

V liberecké zoologické zahradě jsou nyní k vidění nová mláďata. Kromě dvou malých surikat a kozy šrouborohé, si mohou návštěvníci prohlédnout také přibližně měsíční mláďata nahura modrého. Ovce modrá, bharal nebo tibetský nahur, jak se tomuto druhu také říká, obývá asijské horské louky Himalájí a čínského S´chuanu v nadmořské výšce 2500 - 6000 m. Rozšířen je dále v Bhútánu a v severní části Indie, Myanmaru a Pákistánu.

Mládě uriala bucharského se k radosti všech těší dobrému zdraví.

Nejvzácnějším přírůstkem je podle mluvčí Zoo Liberec malý urial bucharský, který patří mezi jeden z nejohroženějších druhů velkých savců planety. „Ve volné přírodě žije maximálně 250 jedinců a na celém světě je pouhých pět zoologických zahrad, které tento druh chovají,“ vysvětluje mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. Původním domovem tohoto výjimečného poddruhu ovce kruhorohé j konkrétně Tádžikistán, Turkmenistán nebo Uzbekistán​.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související