Známky, odznáčky, telegraf, pošťácké uniformy i schránka z dob mocnářství. V lomnickém muzeu připravili výstavu pro filatelisty

27. březen 2022

V Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou připravili filatelistickou výstavu nazvanou Letem světem s poštovními známkami. Expozici unikátních známek ze sbírky jednoho z největších sběratelů v zemi Martina Folty doplňuje řada historických unikátů.

„Známky jsou malá umělecká díla. Máme tady jak produkci České pošty, Československé pošty, tak i různých zahraničních. Jsou zde i ukázky obálek prvního dne, což je obálka, která je vydána s příležitostným razítkem, s různými ilustracemi první den, kdy ta známka byla vydána Českou poštou,“ přiblížil ředitel lomnického muzea Jan Drahoňovský.

„Pokud jde o náměty, tak jsou tu známky různého provedení a s různými motivy. Od flóry, fauny, sportovní náměty, železniční, architektura, státníci. Ta nabídka je velmi pestrá,“ nastínil ředitel muzea, jaké známky můžou návštěvníci výstavy vidět.

Vystaveny jsou tam třeba i staré fotografie s poštovní tematikou, plombovací kleště, uniformy zaměstnanců, mosazný telegraf z přelomu 19. a 20. století, poštovní odznaky z období první republiky, protektorátu i poválečné Československé pošty.

Výstava se zaměřuje i na historii pošty v Lomnici nad Popelkou. „Máme zde také pamětní knihu pošty v Lomnici nad Popelkou z roku 1962. Zapisovaly se do ní různé historické události se vztahem k dějinám místní pošty. Je bohatě ilustrovaná, je zde celá řada obrázků vztahujících se k problematice poštovního úřadu,“ doplnil Jan Drahoňovský.

Za asi největší raritu považuje poštovní schránku v barvách Habsburského mocnářství, která v půli 19. století stála na lomnickém rynku. Výstava Letem světem s poštovními známkami bude v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou k vidění do 24. dubna.

Spustit audio

Související