Živě z místa: Minerálka, hudba, přednášky i novinky. Den Vratislavické kyselky 2023
Už je to rok, co se ve Vratislavicích opět stáčí místní kyselka a tak, jako v roce předchozím, se i v roce 2023 při této příležitosti koná Den Vratislavické kyselky. Na co se můžou návštěvníci dnes těšit a jaké novinky ve Vratislavicích připravují, se vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření.
Areál Vratislavické kyselky na břehu řeky Nisy mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem dlouhá léta chátral. Až před pěti lety se stal součástí výrobce sirupů a Jan Vokurka se rozhodl areál oživit a vratislavickou minerálku vrátit do lahví.
To se podařilo v roce 2022, a jak se kyselce daří, se mohli přesvědčit návštěvníci Dne Vratislavické kyselky v pátek 21. července 2022.
Areál se veřejnosti otevřel v poledne, kdy také odstartoval kulturní program. Kromě toho všude proudila především minerálka a Kitlovy sirupy, ale také pivo z lokálních pivovarů, výtečná káva, skvělá zmrzlina a k zakousnutí byly třeba bramboráky.
Protože šlo vlastně o den otevřených dveří, návštěvníci měli možnost nahlédnout i do výroby. Prohlídky byly komentované, takže se návštěvníci dozvěděli zajímavosti z historie kyselky i úplné novinky.
Součástí Dne Vratislavické kyselky byly zajímavé přednášky, přednášel například Zdeněk Třískala, vedoucí oddělení Českého inspektorátu lázní a vřídel a to na téma mikronutrienty, tedy mikroživiny v minerální vodě, nebo doktor František Kožíšek, největší kapacita na kvalitu vody v České republice, na téma kohoutková nebo balená.
Přednášku měl připravenou i jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka, mimo jiné první český vodní someliér, s tématem „Jak chutná voda“.
Jaroslav Hoření měl také možnost nahlédnout do výroby a zjistit i jaké společnost chystá novinky. Poslechněte si záznam.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.