Živě z místa: Minerálka, hudba, přednášky i novinky. Den Vratislavické kyselky 2023

21. červenec 2023

Už je to rok, co se ve Vratislavicích opět stáčí místní kyselka a tak, jako v roce předchozím, se i v roce 2023 při této příležitosti koná Den Vratislavické kyselky. Na co se můžou návštěvníci dnes těšit a jaké novinky ve Vratislavicích připravují, se vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření.

Areál Vratislavické kyselky na břehu řeky Nisy mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem dlouhá léta chátral. Až před pěti lety se stal součástí výrobce sirupů a Jan Vokurka se rozhodl areál oživit a vratislavickou minerálku vrátit do lahví.

To se podařilo v roce 2022, a jak se kyselce daří, se mohli přesvědčit návštěvníci Dne Vratislavické kyselky v pátek 21. července 2022.

Areál se veřejnosti otevřel v poledne, kdy také odstartoval kulturní program. Kromě toho všude proudila především minerálka a Kitlovy sirupy, ale také pivo z lokálních pivovarů, výtečná káva, skvělá zmrzlina a k zakousnutí byly třeba bramboráky.

Protože šlo vlastně o den otevřených dveří, návštěvníci měli možnost nahlédnout i do výroby. Prohlídky byly komentované, takže se návštěvníci dozvěděli zajímavosti z historie kyselky i úplné novinky.

Součástí Dne Vratislavické kyselky byly zajímavé přednášky, přednášel například Zdeněk Třískala, vedoucí oddělení Českého inspektorátu lázní a vřídel a to na téma mikronutrienty, tedy mikroživiny v minerální vodě, nebo doktor František Kožíšek, největší kapacita na kvalitu vody v České republice, na téma kohoutková nebo balená.

Přednášku měl připravenou i jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka, mimo jiné první český vodní someliér, s tématem „Jak chutná voda“.

Jaroslav Hoření měl také možnost nahlédnout do výroby a zjistit i jaké společnost chystá novinky. Poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související