Živě od vás: Pec je fenomén, nenutí vás k ničemu, směje se pecařka Hana z Oldřichova

1. únor 2023, aktualizováno

Navštívili jsme paní pecařku Hanu Myslivcovou v Oldřichově v Hájích. Právě dokončila pec na kolečkách pojmenovanou Bláža, se kterou jezdí do školek a učí děti, jak se pečou koláče a brambory.  

Kdo se v pecích vyzná a umí je stavět, je pecařka Hana Myslivcová. „Pece napadlo stavět mého přítele, viděl to ve světě, kde pobýval,“ popisuje paní Hana, jak k nápadu stavět pece přišla. „Pec je úžasný fenomén, nenutí vás k ničemu, uděláte si ohýnek, můžete do něj jen koukat. Mezitím se pec natápí, a to už vás napadne tam něco hodit…,“ dodává.

Paní Hana má pec vybavenou pecovými dvířky, která jsou nerezová, teploměrem, který ukazuje, kolik je u dvířek stupňů. V peci se zatápí přímo vevnitř. Obložená je mramorovou mozaikou.

Co všechno obnáší stavba pece? Jaký je k tomu potřeba materiál? Je potřeba, aby pec kontroloval kominík? K čemu se dá pec využít i po tom, co v ní oheň vyhasne? Jak jde dohromady pec a voda? Čím se v peci topí? A jak paní Hanu napadlo jezdit s pojízdnou pecí, jako je Bláža, do mateřských školek za dětmi? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související