„Neokoukaný“ cíl výletu? Cesta řemesel nedaleko Frýdlantu

18. duben 2019

Už jste byli u osady Poustka u Frýdlantu? Mají tam Cestu řemesel představující řemeslníky, kteří se podíleli na stavbě domu. Krátká, asi jen 150 metrů měřící naučná stezka vás zavede hluboko do minulosti mezi řemeslníky, kteří se kdysi podíleli na stavbě domu.

Nejde přitom o žádný smyšlený dům, ale o dům skutečný. Stojí v Poustce již 150 let a cestu k němu vytvořil autor myšlenky i většiny dřevěných soch Miroslav Novák jako stezku, která je podobenstvím mužského světa plného síly a svobodné tvůrčí energie.

Na Cestě řemesel v Poustce věnované příběhu domu našlo místo těchto osm řemeslníků: kameník, zedník, tesař, kolář, truhlář kovář, zahradník a hrnčíř. Cesta řemesel vznikala s radostí, a tak jsou její autoři Miroslav a Martina Novákovi rádi, když přináší radost i návštěvníkům. A kromě radosti i nějaké to poznání, čím jsou jednotlivá řemesla důležitá pro stavbu a zabydlení domu.

Na každém zastavení na Cestě řemesel stojí dřevěná socha, do které je vložen pro dané řemeslo charakteristický materiál nebo pomůcky. Kromě toho má každá socha i nějaký pohyblivý prvek a také kvíz.

Poslední zastavení na stezce věnované hrnčířství dovede návštěvníky až téměř k domu. Za plotem roste hrníčkovník. A od něj je to už jen kousek ke dveřím, na které stačí zaklepat. Pokud Novákovi zastihnete doma, můžete se nejen leccos o řemeslech dozvědět, ale i nahlédnout do hrnčířské dílny a galerie.

Dva hrnčíři

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka