Živě od vás: Národní přehlídka venkovských divadel ve Vysokém nad Jizerou

V pátek 24. září se malé a povětšinou tiché podhorské město Vysoké nad Jizerou změnilo v téměř divadelní metropoli. Probíhá tam totiž 52. ročník Národní divadelní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim 2021. Jaká jsou představení a jak přehlídka probíhá? Přímo z Vysokého vysílala kolegyně Jana Fričová.

Letošní ročník Krakonošova divadelního podzimu nabízí 10 soutěžních představení a je věnovaný 150. výročí založení vysockého ochotnického spolku Přemysl. Přehlídka vyvrcholí v sobotu 2. října závěrečným vyhlašováním nominací na Jiráskův Hronov 2022 a udělováním cen.

Ale než se tak stane, poslechněte si, co se ve Vysokém nad Jizerou děje, jak do průběhu zasahují nemoci a jiná poranění, jak se do ní promítlo složité, více jak rok trvající období, které ochromilo víceméně celý svět. Jana Fričová u mikrofonu přivítala ředitelku Krakonošova divadelního podzimu Svatavu Hejralovou.

Jak je složité přehlídku připravit? Jak se na každý ročník představení vybírají a kam mohou soubory postoupit? Přehlídka není jen o soutěžních představeních, ale také o doprovodném programu. Ten letošní je daný jedním výročím, a to 150. výročím založení divadelního spolku Přemysl, ke kterému vyšel také sborník – co obsahuje a kde se dá koupit?

Přehlídka je nároční nejen na organizaci, ale také na finance. A s těmi pomáhají jak státní instituce, tak soukromí sponzoři. Tím nejvýznamnějším je krkonošská firma Emba, její ředitel pan Marek Michalko byl také hostem přímého přenosu. Proč se firma rozhodla podpořit Krakonošův divadelní podzim a jak dlouho už přehlídku takto podporují?

Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související