Novavaxem budou v Libereckém kraji očkovat nejméně dvě centra. K dispozici bude zřejmě od března

3. únor 2022 08:05

Zájem o očkování proti covidu-19 v Libereckém kraji klesá. Zatímco v prosinci 2021 podali zdravotníci během jednoho týdne necelých 17 tisíc dávek vakcíny, za poslední lednový týden 2022 to bylo o zhruba polovinu méně.

Čtěte také

Důvodem, proč zájem o očkování proti koronaviru klesá, jsou zřejmě právě čísla z konce roku 2021, kdy například během celého listopadu zdravotníci v Libereckém kraji podali přes 44 tisíc dávek. Podle vedení kraje se tak už z velké části vyčerpal počet zájemců.

Odpovídají tomu i další čísla. Například pro první dávku vakcíny si v posledním lednovém týdnu přišlo 665 lidí, zatímco v listopadu a prosinci 2021 to bylo kolem 4 tisíc lidí. Alespoň první dávku vakcíny má teď v Libereckém kraji 61 % všech obyvatel, je to o něco málo méně, než je republikový průměr, větší množství zájemců už ale zřejmě přibývat nebude.

V souvislosti s poklesem zájmu o očkování proti koronaviru mohou některá očkovací centra omezovat provoz.

První změnu už v prvním únorovém týdnu avizovala jablonecká nemocnice, která výrazně zkrátila provozní dobu svého očkovacího centra. Od 2. února se tam očkuje jen od 7:30 do 11 hodin a od 12 do 13 hodin.

Žádné z 12 velkokapacitních center v kraji se ale zavírat nebude. „Zatím to tak platí. Samozřejmě k tomu může dojít, ale snažíme se udržet všechna místa, jen budou například očkovat méně dní, nebo méně hodin,“ potvrdil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS. A naopak Nemocnice s poliklinikou v České Lípě přidala kvůli většímu zájmu o očkování nejmladších dětí hodinu navíc.

Svojí činnost zatím nekončily ani mobilní očkovací týmy, jen namísto do vyloučených lokalit teď jezdí očkovat do firem. Zájem o tuto možnost projevily dvě v Libereckém kraji, konkrétně v Jilemnici a v Turnově.

Vakcína Novavax bude ve dvou centrech

Ve velkokapacitních centrech v Libereckém kraji se proti covidu-19 očkuje vackínou Pfizer/BionTech, kterou dostávají i děti od pěti let věku, ale pouze v dětské dávce; a používá se také Moderna.

Od 1. února se nově spustila předregistrace zájemců o novou vakcínu od firmy Novavax. Podle Vladimíra Richtera budou v kraji nejméně dvě očkovací centra, která jsou připravena ji podávat: Poliklinika EUC v bývalém klášteře v Liberci a nemocnice v Jilemnici. Podle zájmu ji ale mohou aplikovat i praktičtí lékaři. Očkovat vakcínou Novavax by se mělo začít v březnu 2022.

autoři: Jana Švecová , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související