Zblízka z první linie: záleží na ochranných pomůckách i pečlivé dezinfekci

Zdravotničtí záchranáři mají v libereckém Vesci speciální základnu se sanitkami, které jsou vyčleněny pro výjezdy k podezřelým z nákazy koronavirem. Po každém takovém výjezdu musí projít celá posádka i sanitka důkladnou dezinfekcí.

Vesec, Liberec - dezinfekční stanoviště sanitek, které jezdí testovat podezřelé  z nákazy

Každý člen posádky sanitky, která jezdí testovat podezřelé z nákazy koronavirem má speciální výstroj. Tu tvoří ochranný oblek, ochranný štít, respirátor, brýle, ochranné rukavice, návleky a čepice. Zdravotníci jsou tak podle mluvčího krajských záchranářů Micheala Georgieva stoprocentně chráněni před nemocí Covid-19. 

Vždy je ale potřeba vydezinfikovat veškerou výstroj i výjezdový vůz. „U sanity stojí metodik, který provádí celou tou dezinfekcí, aby nepřišel do styku s tím kontaminovaným prostředím, člověkem. Takže jenom instruuje tu posádku, ta koncentráty persterilu dezinfikuje povrchy. Je také tím metodikem dezinfikovaná na místě, teprve potom se vysvléká a pak už jdou do svého standardního oblečení, do uniformy,“ popsal postup dezinfekce Jan Topolánek, jeden ze záchranářů z výjezdové sanitky. Její dezinfekce trvá zhruba půlaž jednu hodinu. Je to podle toho, čeho všeho se při výjezdu záchranář dotkl, i jaké byly celkové okolnosti výjezdu.

autoři: Eva Malá , reČRoL

Související