Zázemí pro cestující v Uranu a vznik Central station. Budoucnost nádraží v krajském Liberci

21. únor 2024 15:13

Čekárna, pokladny i nové toalety. To je nové zázemí autobusového nádraží, kterého by se v létě roku 2024 mohli dočkat cestující v Liberci. Město a kraj taky do budoucna plánují výstavbu nového dopravního terminálu.

Čtěte také

Cestující v Liberci by se letos měli dočkat nového zázemí na autobusovém nádraží. Vedení města ho chce zajistit v nedaleké úřednické budově Uran. Kromě toho radnice společně s Libereckým krajem začala plánovat nový dopravní terminál, který propojí vlakovou a autobusovou dopravu v Liberci.

Zázemí pro cestující meziměstskými autobusy se má přesunout do přízemí budovy Uranu, kterou město aktuálně opravuje. Stavební buňky, které teď slouží jako zázemí, chce zrušit už v létě. I přesto, že má oprava Uranu skončit až v září.

„S firmou Metrostav máme smlouvu do 17. září, že má být Uran hotový. Ty buňky bychom ale chtěli odstranit už během léta, vedeme o tom s Metrostavem a s dodavatelem jednání,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. V přízemí Uranu by měla být čekárna, pokladny, toalety a taky zázemí pro řidiče.

Liberecká nádraží ale v budoucnu čeká velká změna. Radní města začali společně s Libereckým krajem a Správou železnic jednat o novém dopravním terminálu, takzvaném Central station. V budoucnu by měl vzniknout na stávajícím vlakovém nádraží v Liberci.

V první polovině roku 2024 by chtěli na tento projekt vypsat architektonickou soutěž. Jejímu vyhlášení budou podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj předcházet jednání o jejím financování.

Hejtman Půta odhaduje, že by se s touto stavbou mohlo začít v roce 2040. Jak sám řekl, je to hodně optimistický pohled. Nový dopravní terminál by měl zároveň navazovat na chystanou rychlostní železniční trať z Mladé Boleslavi do Liberce.

Spustit audio

Související