Bývalý liberecký radní dostal za korupci v dopravním podniku podmínku a peněžitý trest

8. únor 2024 15:20

Liberecký soud začal 8. února 2024 řešit rozsáhlou kauzu autobusových dopravců v Libereckém kraji. Schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státním zástupcem uzavřela jedna obviněná osoba a jedna firma.

Čtěte také

Krajský soud v Liberci udělil tříletou podmínku a peněžitý trest přes dva miliony korun bývalému radnímu města Liberce Pavlu Šulcovi zvolenému za ANO. Odsouzený je za korupci v libereckém dopravním podniku.

Soud ve čtvrtek 8. února 2024 schválil dohodu o vině a trestu, kterou Šulc a jeho firma uzavřeli se státním zástupcem.

Jako člen představenstva libereckého dopravního podniku přijímal Pavel Šulc úplatky v celkové výši víc než dva miliony korun. Podle státního zástupce Martina Feřta je dostával od Jiřího Vařila, který ovládal skupinu BusLine.

Šulc podle dohody taky zjednal výhodu při zadávání veřejné zakázky. Konkrétně zajistil, že Dopravní podnik města Liberce od BusLinu nevýhodně odebíral plyn do autobusů a za ujetý kilometr dostal neoprávněně víc peněz. Pokusil se i ovlivnit zakázku na zateplení jedné z budov dopravního podniku v Liberci podpořenou evropskou dotací.

Pavel Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a k tomu peněžitý trest. Zaplatit musí 2 miliony 120 tisíc korun. „V součtu přijal prospěch ve výši zhruba 2 milionů 65 tisíc korun, to bylo zohledněno v dohodě o peněžitém trestu, který jedna pokrývá ten prospěch a je tam určitá peněžitá sankce navíc,“ odůvodnil státní zástupce Martin Feřt.

Dohodu o vině a trestu soud schválil taky Šulcově obžalované firmě Smartkonstrukt. Ta musí zaplatit 100 000 korun.

Toto rozhodnutí je první v rozsáhlé kauze autobusových dopravců v Libereckém kraji. Policie stíhá dalších 14 lidí a 21 firem. U jednoho člověka a tří firem je nepravomocně rozhodnuto o podmíněném zastavení trestního stíhání. Podle státního zástupce Feřta by šetření mělo skončit v roce 2024. I někteří další obvinění projevili zájem o uzavření dohody o vině a trestu. Zatím ale není žádná dohoda domluvená.

Spustit audio

Související