Zastupitelé Libereckého kraje jednali o možnosti vybudovat v bývalém vojenském prostoru Ralsko obří solární elektrárnu

1. březen 2023 09:36

Liberecký kraj zřídí pracovní skupinu, která bude řešit záměr na výstavbu fotovoltaické elektrárny na bývalém vojenském letišti v Ralsku. 28. února 2023 o tom rozhodli krajští zastupitelé. Zamýšlený solární park by měl být největší v Česku.

Čtěte také

Vznik pracovní skupiny ještě neznamená, že je o solární elektrárně rozhodnuto. Krajští zastupitelé vzali na svém jednání v závěru února 2023 pouze na vědomí studii, která hovoří o tom, že plocha bývalého letiště v Ralsku je pro velkou fotovoltaickou elektrárnu vhodná a je možné ji tam eventuálně postavit.

Studie nabízí tři varianty velikosti, a také objemu výkonu, té elektrárny, přičemž vedení kraje deklarovalo, že by dalo přednost té první, tedy maximální variantě, která předpokládá, že solární panely zaberou celou plochu letiště a ne pouze jeho část.

Podle kraje se tato varianta jeví jako ekonomicky nejvýhodnější; čím víc fotovoltaických panelů, tím větší výkon, v tomto případě 104 megawattů za rok, a tím pádem větší zisky z prodeje vyrobené elektřiny.

Pochybnosti se objevily, hlavně technického rázu. Starosta Ralska Miloslav Tůma z hnutí ANO má například obavy, zda takto obří elektrárnu půjde napojit do distribuční sítě, protože ta na to není v místě nastavená; podle vedení kraje se ale jedná s ČEZem o případné nové rozvodně.

Zastupitel Josef Chuchlík také z ANO otevřeně namítal, že za něj jde o riskantní projekt, protože ceny elektřiny aktuálně klesají a nikdo nemůže vědět, jaká bude situace na trhu za deset let, až by elektrárna stála. Podle něj by měl kraj hledat jiné možnosti, jak využít obnovitelné zdroje energie, ne tak kumulované na jednom místě.

Letiště v Ralsku je vyhledávanou turistickou atrakcí, hodně lidí tam jezdí i na in-line bruslích, konají se tam různé kulturní a sportovní akce, plochu využívá i letecký klub. Pokud jde o tamní aeroklub, podle hejtmana Martina Půty z SLK se bude kraj snažit nalézt nějaký kompromis, aby tam mohl spolek fungovat.

K dosavadnímu rekreačnímu využití areálu zazněla připomínka od zastupitele Tomáše Hockeho z SLK, který apeloval na to, aby na místě vzniklo i nějaké návštěvnické a informační centrum, které připomene historii místa i důvod, proč tam elektrárna je.

Záměr se bude dál rozpracovávat, hlavně bude záležet na městu Ralsko a jeho obyvatelích. Aby tam mohl solární park vzniknout, muselo by Ralsko změnit svůj územní plán, a starosta Tůma zatím trvá na tom, že pokud veřejnost nebude projektu nakloněna, tak město územní plán kvůli elektrárně nezmění.

Spustit audio

Související