Z bývalého vojenského letiště v Ralsku zněla střelba a písně. Připomněly 30 let od sametové revoluce

Na bývalém vojenském letišti Hradčany v Ralsku na Českolipsku se dnes znovu bojovalo. Výbuchy granátů a střelba zněly do daleka. Ukázky nejen z obsazení letiště sovětskou armádou v roce 1968, ale také z první a druhé světové války přilákaly do bývalého vojenského prostoru stovky lidí.

Ukázky byly součástí akce, jíž si Ralsko a celý region připomněly 30 let svobody. Je jednou z prvních v Libereckém kraji k výročí sametové revoluce.

„Je to venkovní akce a 17. listopadu bychom tady zmrzli. Dneska máme krásné slunečné počasí, teploty jarní, a hlavně to, jak je složen program, vyžaduje větší plochu, než je nějaká hala,“ řekl Lukáš Wimětal, předseda spolku Naše Ralsko, který byl hlavním organizátorem. Na ploše mohli lidé vidět zbraně i zhruba 50 kusů vojenské techniky z první a druhé světové války a také moderní zbraně. Nechyběla ani vojenská letadla, která jim létala nad hlavami.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala sovětská armáda do počátku 90. let minulého století

Do bitev se dnes zapojily více než dvě stovky příznivců vojenské historie v dobových uniformách. Z Děčína přijel do Ralska třeba Jan Masojídek se svým lehkým obojživelným terénním vozem, který pro německou armádu vyráběl Volkswagen. Jezdit umí po souši i ve vodě. „Na vodě se chová jako motorový člun,“ poznamenal Masojídek, který tak pokračuje v hobby svého otce. Obojživelníka od něj dostal k pětadvacátým narozeninám, pomáhal ho i renovovat. „Je to náročné, protože originální náhradní díly jsou dneska nedostupné,“ dodal.

Na straně Německa dnes bojoval i Alexandr Osička v uniformě horských myslivců z jednotek SS. Na ploše rozbil se svými spolubojovníky ležení, kde nechyběly zbraně jako třeba kulomet MG 42, který budil za druhé světové války oprávněnou hrůzu. „Máme tu i minomet, pancéřovou pěst, různé pušky a munici, ale támhle vzadu třeba i polní telefon. Je to kvůli lidem, aby viděli, jak takové vojenské ležení vypadalo,“ vyjmenoval Osička, který se o vojenskou historii zajímá od svých osmi let.

Připomínka 30 let svobody na bývalém vojenském letišti Hradčany

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala sovětská armáda do počátku 90. let minulého století. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007, v posledních letech postupně demoluje ruiny, které tu po sovětské armádě zbyly.

Na bývalém letišti se dnes jen nebojovalo. V programu se představily kapely jako Ladybirds, Sebastian, Big'O'Band Marka Ottla, Michal Prokop & Framus five nebo Fleret. Nechyběly vzpomínky pamětníků a debata.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související