Zastropování cen energií ušetří liberecké univerzitě v příštím roce desítky miliónů korun

Technická univerzita v Liberci ušetří díky zastropování cen energií, které v pondělí schválila vláda, miliony korun. V letošním roce počítala univerzita, že za elektřinu zaplatí 60 milionů. Díky cenovému stropu to ale bude zhruba o 10 milionů méně.

Příští rok bude podle propočtů školy výrazně dražší, hlavně v cenách za vytápění. Podle mluvčího univerzity Radka Pirkla byl výhled na rok 2023 původně 218 milionů korun, po zastropování cen energií to vychází asi na 89,5 milionu korun. I tak je to proti letošním 50 milionům za energie nárůst zhruba o 80 procent. Vedení univerzity proto připravilo  úsporná opatření jako třeba omezení vytápění některých budov, nebo posunutí zimního semestru do předvánočního období.

„Pokusíme se omezit vytápění budov v nejchladnějších měsících roku, to znamená v lednu a v únoru. Zkrátili jsme zimní prázdniny o jeden týden a výuku budeme mít až do 23. prosince. Tím se nám v podstatě podařilo dostat zimní semestr celý dostat do toho předvánočního období,“ vysvětlil prorektor pro studium Technické univerzity v Liberci Miroslav Žižka.

Potom bude následovat pět týdnů zkouškového období, ve kterých podle Žižky budou na univerzitě nejspíš vytápět jen některé prostory. Po zkouškovém období následuje třítýdenní období bez výuky, kdy bude vytápění opět omezeno. Letní semestr pak začne na přelomu února a března.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související