Zakázaní hosté, jídlo pouze s sebou. Jarní déjà vu je pro většinu restaurací a kaváren noční můrou

21. říjen 2020

Sednout si někde ve městě a dát si teplý oběd u stolu je v současnosti kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru nemožné. Jedinou šancí jsou výdejní okénka restaurací a kaváren. V Liberci je ale i jeden podnik, kde výdejní okénko nenajdete, a přesto si oběd domů odnesete.

Jde o bývalou restauraci U šesti kohoutů na Tržním náměstí v Liberci. Její provozovatel Jan Hruška musel propustit deset brigádníků, už od jara se ale chystal na další možnou krizi, aby mělo jeho 20 stálých zaměstnanců větší pracovní jistotu.

„My jsme předpokládali, že nějaká situace s ohledem na covid z jara přijde i na podzim, a proto jsme přemýšleli, jakým způsobem zákazníkům dopřát důstojné předání toho jídla, abychom je nenechali čekat na zimě, mrazu a dešti. Tak jsme provozovnu restaurace předělali na prodejnu,“ uvedl provozovatel Jan Hruška.

Hned za vchodem najdou návštěvníci dezinfekci na ruce, koridor z bas s pivem je pak navede přímo k výdejnímu pultu. Basami piva jsou obestavěné stoly k sezení. „Nemůžete si sednout, protože v tu chvíli bychom restaurace a nabízeli bychom službu. Měli jsme tady sedmdesát sedm míst k sezení, plus venkovní terasu se čtyřiceti místy,“ doplnil Jan Hruška. U výdejního pultu si lidé můžou vybrat jídlo z denní nabídky. Oběd pak dostanou s sebou zatavený v krabičce.

Čtěte také

Oslovení zákazníci byli s proměnou restaurace na prodejnu většinou spokojeni. Úpravu si pochvalovali i zaměstnanci. „Tak to víte, že jsme tady měli všichni strach. Teď to záleží na lidech, ale já doufám, že nám budou věrní a budou k nám chodit,“ řekla kuchařka Radka Babáková.

Ostatní restauratéři vyřešili omezení většinou výdejními okénky, tak jako vietnamská restaurace Liên Quān v ulici U Přehrady v Jablonci nad Nisou. Zákazníci si tam musí na oběd vystát frontu před restaurací, jídlo si pak snědí třeba v autě. Většina z oslovených zákazníků situaci akceptuje a do restaurace chodí nejen kvůli vietnamským specialitám, ale i kvůli podpoře restaurace v nouzovém stavu.

„Pevně věříme, že nás zákazníci podpoří, a že překonáme tuto krizi,“ uvedla majitelka restaurace Lien Hoang. Ta, stejně jako během jarního nouzového stavu, i teď rozdává zdarma polévku záchranářům a zdravotníkům.

Propouštění a hrozba zániku

Restauratéři se tak znovu přizpůsobili situaci, bez většiny zákazníků ale nevydrží dlouho. Podniky by tak většinou měly existenční problémy, kdyby musely být zavřené déle, než do avizovaného 3. listopadu. To potvrdili například provozovatelé restaurace Labský zámek v centru Liberce, nebo penzionu u rozhledny Královka. Tam museli propustit brigádníky a práci zachovali jen pro stálé zaměstnance. Provozní problémy potvrdil i provozovatel hotelu Ještěd Petr Šmaus, který bude muset možná propouštět. 

Zánik po 21 letech hrozí restauraci v centru Liberce Balada. Podle provozní podniku Renaty Klucké je výdejní okénko nezachrání, tržby jsou podle ní třetinové a restaurace je na pokraji bankrotu. Podnik se dostal do minusu už při jarní uzavírce a ani po opětovném otevření se návštěvnost neobnovila na předchozí úroveň. Nepomohlo jim ani čerpání ze záchranného vládního programu.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související