Aby měli na výplatu zaměstnanců, museli se zadlužit. Mluvili jsme s majiteli restaurací v Liberci

3. duben 2020 09:33

Někteří podnikatelé v Libereckém kraji se začínají dostávat do finančních potíží. Kvůli koronaviru musejí být jejich firmy zavřené. Jak situaci řeší, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Podnikatel, kameraman a majitel několika barů v Liberci Martin Hřebík vzal naši redaktorku do nově zrekonstruovaného baru Lípa, ve který se proměnilo už léta nevyužívané kino v centru města. Pandemie koronaviru už nedovolila nový bar otevřít a jeho majitel musel uzavřít i svých 5 dalších provozoven. Ztráty jsou obrovské, do nového baru vložil veškeré finance. A dál se musí postarat o své zaměstnance. „Máme 55 lidí, kteří pro nás pracují, snažíme se je nevyhodit. Vzali jsme si s kolegou úvěr,“ dodává.

S téměř 70% propadem zisků se potýká také Jakub Vaniš, majitel liberecké restaurace Organza a bistra Street Pho. „Máme sice otevřená výdejní okýnka, ale propad tržeb je obrovský. Zaplatili jsme únorové výplaty a jsou před námi březnové,“ řekl. Podnikatel zaměstnává 40 lidí, ale dodává: „Museli jsme propustit veškeré agenturní zaměstnance, výpomoci na dohodu, brigádníky a tak dále.“

Vláda nabídla podnikatelům možnost vzít si bezúročnou půjčku. „Úvěr je varianta, kterou pak budeme muset splácet, my jsme o ty tržby přišli ze dne na den a to je věc, kterou nám nikdo nedá,“ říká k tomu Jakub Vaniš. Kdy se restaurace znovu otevřou, je stále nejisté. Už nyní ale jejich majitelé tuší, že ze ztrát se budou vzpamatovávat dlouhé měsíce a roky.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související