Záchranka Libereckého kraje má nové sídlo v Rokytnici nad Jizerou

18. srpen 2020 14:18

V místě, kde se potkávají Krkonoše s Jizerskými horami a kde je v létě i v zimě hodně turistů, je moderní výjezdová základna víc než potřeba. V jakém režimu bude sloužit a jak je vybavená, zjišťovali kolegové Tomáš Tesař a Šárka Škapiková.

Čtěte také

Původní budova v této části Krkonoš a Libereckého kraje, kterou záchranáři využívali, už byla v nevyhovujícím technickém stavu. Porušovala řadu provozních limitů a to včetně hygienických. Situace došla až tak daleko, že se záchranáři museli přesunout do provizorních prostor v nedalekém domově pro seniory. Kvůli zajištění kvalitní zdravotnické péče proto musela vzniknout zcela nová stavba s moderním vybavením, jak potvrdil i mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. „Je to nová stavba s důrazem na ekologický provoz s moderními technologiemi, aby splňovala kritéria pro výjezd posádky, prostě abychom včas dorazili k pacientovi,“ řekl. Objekt je vybavený i technologií k recyklaci dešťové vody, kterou tam využijí například pro mytí sanitních a dalších služebních vozidel.

Základny v regionu

Včetně té centrální v Liberci je po kraji rozmístěno celkem 14 stanovišť zdravotnické záchranné služby. Nová v Rokytnici nad Jizerou bude fungovat nonstop. Kromě třítisícového města je určena především pro výjezdy do Harrachova, Jablonce nad Jizerou, Vysokého nad Jizerou a přilehlé oblasti. Zdravotnická záchranná služba v Libereckém kraji zaměstnává zhruba 420 lidí, kteří podle statistik jen za loňský rok zasahovali u více než 61 tisíců případů. Liberecký kraj na její provoz ročně přispívá částkou zhruba 200 milionů korun.

U slavnostního otevření základny byla i naše redaktorka Šárka Škapiková, poslechněte si i její reportáž:

autoři: sas , Tomáš Tesař
Spustit audio

Související