Rezervační kalendáře na zimní pobyty plní hlavně Němci a Poláci

Překvapivě velký je i přes současnou koronavirovou situaci zájem o prodej zimních pobytů v Krkonoších. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé hotelů.

Dovolenou si rezervují hlavně cizinci. Velká poptávka je po termínech na konci roku a v době jarních prázdnin. 

„Otevřeli jsme prodej pobytů na zimu a například hosté z Polska si už dělají rezervace,“ říká vedoucí jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně Petr Hofrichter.

„Začalo to rezervacemi od německých klientů, protože ti si vždy pobyt rezervují co nejdříve,“ uvedl ředitel hotelu v Peci pod Sněžkou Karel Rada.

Zatímco letos v létě míří do Krkonoš rekordní počty českých turistů, zima bývá hlavně o cizincích.

„Kdyby v zimě nepřijeli zahraniční klienti, tak to bude pro nás likvidační. Češi by to vše nevykryli, ani kdyby nemohli cestovat za lyžováním do Rakouska nebo podobně. Nestačilo by to,“ konstatuje.

„Určitě by bez cizinců v zimní sezóně byl Špindlerův Mlýn asi opravdu mrtvý,“ doplňuje vedoucí jednoho ze špindlerovských hotelů Jitka Hronešová.

Jestli a kolik turistů v zimě do Krkonoš přijede, teď prý podle rezervací nelze říct.
„Vzhledem k platebním podmínkám i k situaci, která je, tak jsou hotely nuceny být benevolentní ve strono podmínkách. A my máme nastaveny platby až na konci září a v říjnu. A podle toho, jak to na podzim bude vypadat, bude zálež, jak klienti udělají ten rozhodný krok. Může nám klidně ta obsazenost radikálně spadnout.“

„My jsme vše nastavili samozřejmě tak, že pokud by se něco stalo a podmínky se změnily, tak abychom nemuseli vracet zálohy. Hosté mohou v podstatě rezervace kdykoliv zrušit. Trošku se chráníme před tím, co se stalo na jaře, kdy jsme museli vracet spoustu záloh.“

Tradičně největší zájem je zatím o pobyty na konci roku a o jarních prázdninách.

„Je to zhruba od 26. prosince a přes Silvestr. Lidé přijedou na lyže a oslaví i začátek nového roku. Takže silvestrovský týden je pro nás významný. A potom první týden v lednu, kdy mají Poláci a Rusové svátky. Tam je to také výborné. A potom tradičně poslední únorový týden,“ tvrdí majitel infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura.

Velká část hoteliérů se shoduje, že rozhodující bude, jak bude vypadat situace na podzim.

„Jsme samozřejmě připraveni na další možná hygienická opatření, jako jsou roušky, dezinfikování stolů, dodržování rozestupů. S tím už tak nějak počítáme, že to přijde na podzim. Předzásobujeme se dezinfekčními prostředky a rouškami,“ dodává Petr Hofrichter.

zdroje: Kateřina Kohoutová , baj
Spustit audio

Související