Jsem krkonošská pampeliška. Nelez mi sem, varuje nápis na vrcholu Sněžky

Návštěvnost v Krkonoších láme rekordy. Krkonošský národní park je pátým nejzatíženějším národním parkem na světě.

Jak se chovat, abychom si uchránili vzácný kus této české přírody? Zeptali jsme se šéfa ekologické výchovy Správy Krkonošského národního parku Michala Skalky, který přidal i pár méně známých tipů, kam v Krkonoších vyrazit.

„Nejhorší je Sněžka, protože k ní vedou dvě lanovky a čtyři cesty. Je to kultovní hora a hodně lidí tam vyjede jen proto, aby si dali kafe a udělali selfie. Trochu se to tam podobá atmosféře na Staroměstkém náměstí. Navíc lidé mají dovolenou, neřeší, že v první zóně Národního parku se nesmí sedět na trávě a scházet z cest,“ říká Michal Skalka, který si na návštěvníky nestěžuje, ale snaží se o osvětu.

A proč je špatné sednout si na vrcholu Sněžky na trávu? Ona to totiž není obyčejná tráva. Roste tam pampeliška krkonošská, kterou nenajdete nikde jinde než vysoko v Krkonoších. S rozrazilem chudobkovitým je to podobné. Také tam hnízdí dva druhy velmi vzácných ptáků, kteří rušení návštěvníků velmi těžce snášejí.

Proto jsou na vršku Sněžky jednoduché cedulky, například je tam napsáno: Krkonošská pampeliška – rostu jen tady, nelez mi sem, a podobně.

Nescházejte z cest a nehledejte odpadkové koše

Pokud pojedete na hřebeny Krkonoš, držte se na vyznačených cestách. Je opravdu důležité nechodit mimo stezky. A nehledejte odpadkové koše.

Odpadkové koše v KRNAPu nechceme. Zvířata by roztahala odpadky do okolí, je problém s vyvážením. Prosím, vezměte si sáček a odpadky si odneste domů do popelnice. Tím pomůžete  Správě národního parku co nejvíc,“ podotýká šéf ekologické výchovy Správy KRNAPu.

A proč je příroda v horách ohroženější než v nížinách?

V Pardubicích je vegetační doba kolem dvou set dnů. Na vrcholech Krkonoš je to šedesát, sedmdesát dní. Příroda tam má velmi krátký čas na to, aby se zotavila. Přitom minulý rok přijelo do Krkonoš třináct milionů lidí.

Černohorské rašeliniště je evropskou raritou

Mnoho krásných míst je ve východních Krkonoších. Černá hora je obrovskou dominantou, která je vidět z daleka. Nahoru vede lanovka, a pokud vyjedete nahoru, jste už jen malý kousek od Černohorského rašeliniště. Je to největší rašeliniště lesního typu v Krkonoších, a jedno z mála míst, kam nezasáhla lidská ruka.

„Je to skutečně zcela výjimečné místo. Jestli chcete vidět skutečnou divočinu, vydejte se tam. Naučná stezka měří asi čtyři kilometry a je to skvělá příležitost pro odpolední procházku. Jsou tam informační cedule, kde najdete základní věci. Tabule jsou jednoduché, určené pro běžné lidi, kteří mají rádi přírodu. Místo je vhodné i pro starší návštěvníky, protože tam není velké převýšení,“ uzavírá Michal Skalka.

zdroj: Jitka Slezáková
Spustit audio

Související