Začal nový školní rok, některé děti ale nenastoupili do „svých“ škol. Ty ze Švermovky jezdí do Vesce

2. září 2024 14:59

V Česku začal v pondělí 2. září 2024 nový školní rok. Někteří žáci ho ale kvůli opravám školních budov stráví v náhradních prostorách. V Liberci se to týká třeba základní školy Švermova. Přes celé město je tam vozí speciální autobusy.

Čtěte také

Žáci Základní školy Švermova začali nový školní rok ještě v prostorách školy ve Františkově, sešli se na školním hřišti. Prvňáčci pak společně s rodiči speciální autobusovou linkou vyrazili do Vesce, kde má škola v Mařanově ulici náhradní budovu pro letošní školní rok.

Autobusem odjely také děti, které už navštěvují školní družinu. Od 3. září budou jezdit autobusy v pravidelných časech. Nástupní zastávka je v ulici Vojanova, odkud budou autobusy odjíždět v 7.50. Odpoledne děti zase přivezou zpátky. Z Vesce budou odjíždět zhruba v desetiminutových intervalech od 12.30 do 12.50, a potom po skončení školní družiny v 15.15 a v 16.15.

Budova školy ve Švermově ulici prochází kompletní rekonstrukcí, díky které by se mimo jiné měla zvětšit kapacita školy. Škola bude mít nové třídy a taky odborné učebny. Budova bude taky nově zateplená. Za celou opravu vedení města zaplatí skoro 141 milionů korun. Část nákladů pokryje z dotace.

V náhradních prostorách se v novém školním roce učí například i žáci základní školy 5. května v Jablonci nad Nisou. Magistrát tam sloučil tři plánované etapy rekonstrukce do jedné a školu tak čeká velká rekonstrukce.

Žáci druhého stupně se budou učit v přilehlé budově v Sokolí ulici, kde bylo odloučené pracoviště jedné z jabloneckých mateřských škol. Využívat budou taky prostory školní družiny. Zbylé třídy budou celý rok docházet do internátu Střední školy řemesel a služeb ve Smetanově ulici.

Oprava školy by měla být hotová do konce srpna 2025. Nově bude budova bezbariérová, bude mít nové učebny, podlahy, toalety nebo třeba šatny.

Spustit audio

Související