Na Frýdlantsku začal pilotní provoz taxibusů, první měsíc bude zdarma

2. září 2024 14:20

Od 2. září 2024 mohou lidé na Frýdlantsku využívat takzvané taxibusy. Cílem je zajistit možnost cestování v lokalitách, kde se nevyplatí pravidelná veřejná doprava. Kde taxibusy jezdí a jak si je lidé mohou objednat, zjišťovala redaktorka Barbora Kozáková.

Čtěte také

Taxibusy jezdí mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem. Oblast zahrnuje také Horní Řasnici a částečně Dolní Řasnici. Jezdí i přes Dětřichovec, tedy místní část Jindřichovic pod Smrkem, kde je díky nim poprvé zavedena veřejná doprava.

Jak služba funguje

Nejprve je potřeba taxibus objednat. To mohou lidé udělat tak, že zavolají na dispečink IDOLu. Rychlejší je objednaní v aplikaci „TvůjBus“. Cestující do ní zadají, odkud a kam chtějí jet, a aplikace je zavede na nejbližší virtuální zastávku.

V praxi se jedná o místa, kde může vozidlo bezpečně zastavit. V aplikaci je také možné sledovat, za jak dlouho taxibus cestující na zastávku doveze.

„Nejedete přímou trasou, můžete mít malé zpoždění, protože systém neustále dynamicky počítá a optimalizuje, jak odvézt více lidí, jak splnit všechny požadavky, vyhnout se dopravní komplikaci a podobně,“ vysvětlil Dominik Janík ze společnosti CITYA, která za nápadem na taxibusy stojí.

Taxibusy jezdí v pracovní dny od 7 do 19 hodin, poslední spoj si je možné objednat v 18.30. Během zářijového zkušebního provozu je mohou lidé využívat zdarma. Se zpoplatněním služby počítá kraj od října 2024. Cestující, kteří mají předplacené jízdenky, by ale měli dál jezdit zdarma.

Kraj má vytipovaných 20 lokalit, kde by taxibusy v budoucnu mohly jezdit. Důvody pro jejich zavedení jsou různé. Podle jednatele KORIDu LK Otty Pospíšila se může jednat například o rozvoz lidí od vlakové zastávky nebo o doplnění či částečné nahrazení stávající dopravy.

Spustit audio

Související