Jablonec je jediným velkým městem v Libereckém kraji, které omezuje žebrání. Nově i na zastávkách

4. říjen 2024 14:32

Vedení města Jablonce nad Nisou rozšířilo seznam míst, kde je zakázané žebrat. Kterých míst se vyhláška týká a co se rozumí žebráním, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Náměstí, ulice, parky i prostranství před obchodními domy a supermarkety. To jsou vybraná místa, na kterých obecně závazná vyhláška v Jablonci nad Nisou zakazuje žebrání. Nově na seznam přibyly taky zastávky veřejné dopravy. V budoucnu by ho mohla doplnit ještě další místa.

Jablonec nad Nisou je jediným velkým městem v Libereckém kraji, které žebrání zakazuje vyhláškou, a to na veřejných prostranstvích, jako jsou náměstí, ulice, parky, a tržiště. Žebrat lidé nesmí ani před obchodními domy a supermarkety. Tato činnost je zakázaná i v okolí škol, a nově na zastávkách městské hromadné dopravy a jejich okolí. Vyhláška se ale nevztahuje na železniční stanice, které podléhají drážnímu zákonu.

Zastupitelé před schválením vyhlášky dlouze diskutovali o dalších místech, která jsou ve městě problematická. Primátor Miloš Vele z ODS je proto vyzval, aby mu případné nápady na další lokality poslali. Je tak možné, že se bude v blízké době projednávat ještě novela vyhlášky, která seznam míst rozšíří. To by se mohlo týkat i obecně závazné vyhlášky o konzumaci alkoholu, kterou zastupitelé taky doplnili o zastávky MHD.

Co podle vyhlášky je a není žebrání? Poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související