Za škody způsobené vlky už kraj chovatelů zaplatil stovky tisíc korun

13. srpen 2018

Stovky tisíc korun už zaplatil Liberecký kraj chovatelům za škody, které způsobili vlci. Chovatelé můžou čerpat státní dotace třeba na ohradníky nebo psy.

Rekordní počet zvířat zabili loni vlci chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku. Šlo o berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Liberecký kraj tehdy za zvířata na odškodném vyplatil skoro 74 tisíc korun. Škodu zaplatí kraj, částku ale poskytuje ministerstvo financí. Dalších 134 tisíc korun vyplatí aktuálně kraj dalšímu chovateli z Frýdlantska. Tam roztrhali letos v březnu vlci 27 ovcí. První vlky zachytily fotopasti na Kokořínsku přes čtyřmi lety, v roce 2014.

Chovatelé mohou získat na preventivní ochranu až 80 procent nákladů. Mezi nejúčinnější patří podle odborníků elektrický ohradník nebo pastevecký pes. Regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny nabízejí taky zapůjčení ohradníků. Ministerstvo životního prostředí pověřilo agenturu vypracováním Plánu péče o vlka. Z něj se zemědělci dozvědí, jak předcházet škodám, jak sdílet informace o výskytu šelem a jak žádat o kompenzace.

Od roku 2015 Liberecký kraj zaplatil chovatelům za ztráty skoro 300 tisíc korun, z toho polovinu v letošním roce.

zdroj: Jan Charvát
Spustit audio

Související