Fotopast zachytila vlka v Krkonoších. „Lidé se nemají čeho obávat,“ říká Robin Böhnisch

Do české krajiny se vracejí vlci – v červnu zachytila fotopast mladého vlka samotáře pohybujícího se ve východních Krkonoších. „Předpokládáme, že jeho návštěvy se budou opakovat stále častěji,“ potvrzuje ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Podle Böhnische se velké šelmy do přírody buď vracejí, nebo si začínají na lidskou aktivitu zvykat. „Rád bych byl zastáncem té teorie, že kvalita přírody se zvyšuje do té míry, že česká příroda může být domovem velkých šelem,“ vysvětluje.

Ze zkušenosti z Vraních hor a Broumovska vnímáme, že se vlk vrací do české krajiny
Robin Böhnisch

Nepředpokládá ale, že by krkonošského vlka mohl spatřit i běžný návštěvník hor – jde o velmi plaché zvíře, které rozhodně společnost nevyhledává, a tak nehrozí žádné nebezpečí. „Nestává se v prostředí Evropy, že by vlk vyhledával přítomnost člověka, případně ho napadal,“ ubezpečuje.

V prostoru východních Krkonoš by vlk našel dostatek přirozené potravy, a tak zde nevyhledává ani hospodářská zvířata. Pohyboval se v první nebo druhé zóně Krkonošského národního parku a žádná velká opatření, aby vlků nalákali více, dělat nebudou.

„Necháme to samozřejmě na přírodě,“ uzavírá Böhnisch s tím, že v blízkých regionech na Broumovsku se vlci usadili a rozmnožují se tam a právě horský hřeben Rýchory je rovněž místo, kde by se mohl vlk usadit do budoucna.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.