Mladý vlk zapózoval před fotopastí na Rýchorách. Krkonoše se opět stávají jejich zájmovým územím

27. červenec 2018 09:19

Vlk z Krkonoš vymizel v polovině 19. století. Posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842 (na polské v roce 1810). Po mnoha desetiletích se objevil v listopadu 2011, tehdy to bylo také na Rýchorách, a v srpnu 2016 na Erlebachových Boudách. V obou případech po sobě vlci zanechali důkazy v podobě stržené ovce, respektive telat. 

Od roku 2011 až do současnosti zoologové evidují i další pozorování vlka, ale ta jsou nedoložená.

Do Krkonoš se možná vrátili medvědi. Turisté by měli chodit jen po vyznačených cestách

Medvěd je impozantní zvíře

Pracovníci polské části Krkonošského národního parku prověřují informaci o výskytu medvěda. Tahle šelma přitom v této lokalitě naposledy žila před dvěma stovkami let. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

„Prvním skutečným nezvratitelným důkazem novodobého výskytu vlka v Krkonoších se tak stal letošní červnový snímek z rýchorské fotopasti,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

„Do Krkonoš se vlci s největší pravděpodobností šíří z východu - z Broumovska a Vraních hor, nebo z přilehlé části Polska. Rozmnožování tu ale zatím doloženo nebylo, vše nasvědčuje spíše migraci jednotlivých zvířat,“ doplnil zoolog Správy KRNAP Jiří Flousek.

Vlčí hlídka sbírala v terénu co nejvíc informací o pobytu těchto šelem na Broumovsku

Lidé se v souvislosti s výskytem vlků v Krkonoších nemají čeho obávat

Vlk je plaché zvíře a na člověka v našich podmínkách neútočí, naopak se mu vyhne. Starosti může přidělat místním hospodářům, jejichž stáda (zejména ovcí) pro něj mohou být lákavá.

VIDEO: Vlčí smečka na Broumovsku se třetí rok po sobě rozmnožuje. Narodila se další vlčata

Vlčata na záběrech z fotopastí Hnutí DUHA

Vlci, pohybující se na Broumovsku a ve východním Podkrkonoší, se rozmnožují už třetím rokem po sobě. Letošní přírůstky nyní prokázaly záběry z fotopastí Hnutí DUHA, které zachytily zhruba dva měsíce stará vlčata i dospělé vlky. Neznamená to však, že by se počet vlků v území významně zvyšoval. Loňská mláďata během prvního a druhého roku života smečku opouštějí a hledají nová teritoria.

Podle odborných studií ale hospodářská zvířata tvoří méně než 10 procent vlčí potravní základny, nejdůležitější složkou potravy jsou srnci, jeleni a divoká prasata.

Pokud už hospodářům způsobí vlk škodu, v souladu se zákonem č. 115/2000 Sb. o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, kompenzuje hospodářům tuto ztrátu příslušný krajský úřad.

Další novinkou je možnost čerpat dotace z Operačního programu životní prostředí na ochranu proti škodám způsobeným velkými šelmami, zejména na vybudování kvalitnějšího oplocení a pořízení hlídacího psa. V Krkonoších již takto bylo podpořeno pět hospodářů a další své žádosti připravují.

autor: baj | zdroj: KRNAP
Spustit audio

Související