Z uranových dolů až k práci hokejového manažera. Takový je příběh Bartoloměje Salanského

18. květen 2020

Do třinácté sezóny pod křídly extraligových Bílých Tygrů povede hokejisty Benátek nad Jizerou v první lize jako generální manažer Bartoloměj Salanský. Jeho cesta k hokeji ale vůbec nebyla jednoduchá. Jako kluk ho v Liberci hrával. Jenže nejen ten sportovní život se mu výrazně změnil už v devatenácti letech. Ještě před vojnou se totiž oženil.

„Mně nic jiného nezbývalo, než začít živit rodinu. Takže jsem šel na deset let na šachtu, na uranové doly. Vím co to je tvrdá práce. Po těch deseti letech přišla revoluce a já jsem měl tady v Liberci rockový klub,“ popsal svou nehokejovou minulost Bartoloměj Salanský. Mezitím trénoval v Liberci žákovský tým, kde měl také syna. Netrvalo dlouho a oslovil ho s nabídkou prezident a zároveň majitel extraligových Bílých Tygrů Petr Syrovátko.

Generálním manažerem hokejistů v Benátkách nad Jizerou je Salanský už třináctou sezonu

„Takže jsem tady dělal spíkra, učil jsem holky a malé děti bruslit. Asi po roce tady té přípravy mi nabídl dělat asistenta panu Jechovi. To jsem dělal šest let, potom jsme se domluvili a šel jsem dělat generálního manažera do Benátek. Spousta lidí nám věštila, že tam budeme sezónu, maximálně dvě. No a jedeme už třináctou sezonu a já si myslím, že ještě nějakou odkroutíme,“ přiblížil své počátky na hokejové farmě Bílých Tygrů Bartoloměj Salanský.

Práci hokejového manažera si Bartoloměj Salanský váží, je pro něj koníčkem

Rád vzpomíná také na dva muže, kteří se pod propojení obou klubů výrazně podepsali. Prvním byl tehdejší benátecký prezident Bohumil Bartoň a druhým starosta Jaroslav Král „Ta spolupráce s městem je úžasná. Jediné, co nás trošku trápí je, že nechodí tolik diváků, kolik bychom si přáli. Ale je to dané tím, že Benátky mají jen sedm tisíc obyvatel,“ uvedl Bartoloměj Salanský.

Při současné práci přitom nehledí na čas. Hokej bere jako svůj velký koníček. „Člověk k tomu musí mít obrovský vztah, je to láska na celý život. Ne každému se poštěstí mít práci jako koníček. Já si toho nesmírně vážím, zvlášť když jsem předtím deset let dělal na šachtě,“ doplnil Bartoloměj Salanský, generální manažer benáteckých hokejistů.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související