Z libereckého muzea se už neozývá stavební ruch. Podívali jsme se dovnitř

Do Severočeského muzea v Liberci se návštěvníci nemohou podívat už více než dva roky. Rekonstrukce historické budovy na Masarykově třídě za zhruba 140 milionů korun už ale pomalu končí. Interiéry jsou už dokončené a muzejníci teď začínají chystat nové expozice. Ty budou modernější, interaktivní a také na větší ploše. Jak to teď v muzeu vypadá a na co se můžete těšit, zjišťovala naše redaktorka.

Nová skleněná podlaha vyrovnává výškové rozdíly a bude i svítit

První změna čeká budoucí návštěvníky hned v osmiúhelníkové místnosti za vstupními dveřmi. Tam původně bývala pokladna, ta ale nově bude o místnost dále. Nová je také skleněná podlaha, která vyrovnává výškové rozdíly, což ocení hlavně vozíčkáři. Skleněná podlaha má být také podsvícená.

Průhled do velkého sálu Severočeského muzea v Liberci

A jak vypadá velký sál libereckého muzea? Ten zůstal téměř stejný, jen je v něm položena nová teraccová podlaha. A co v něm bude?  „Stálá expozice se odehrává v okolních prostorech, ale tato ústřední prostora, takový ten skoro až sakrální prostor bude určen pro proměnné výstavy, které budou mít náročnější koncepci,“ popsal ředitel muzea Jiří Křížek.

Vysoké stropy jednoho ze sálů umožnily vznik vnitřního patra

Zajímavou proměnou prošel původně úzký a dlouhý sál, kde díky vestavbám vznikly nové výstavní prostory. Vysoký strop sálu umožnil architektům přidat jedno patro. „V tomto prostoru budou proměnné výstavy, které se budou věnovat regionu Liberce a Liberecka. Jedna z úvodních výstav, která tady bude, se bude věnovat nacistickým konfiskátům. To je dost tabuizované téma, ale my k tomu máme velmi mnoho materiálů,“ doplnil ředitel muzea.

Prázdnými sály prováděl naši redaktorku ředitel muzea Jiří Křížek

Do prázdných sálů muzea přibudou v nejbližších dnech nové vitríny, mobiliář a interaktivní expozice. Kurátoři pak začnou chystat první výstavy. Slavnostní otevření Severočeského muzea v Liberci je naplánováno na 26. září.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související