Vzdálené země na pohlednicích i vzpomínky na Liberec. Hostem Veroniky Korytářové byl spisovatel Egon Wiener

8. listopad 2023, aktualizováno

Setkání u mikrofonu bylo tentokrát hlavně o minulosti a vztahu k ní. A také o vzdálených zemích, poštovních známkách i o městě pod Ještědem. Pozvání Veroniky Korytářové do studia Českého rozhlasu přijal liberecký rodák, spisovatel a sběratel Egon Wiener.

Je to sedmnáct kapitol života, toho, co se odehrávalo především tady u nás, na Liberecku, v Liberci...
Egon Wiener, spisovatel

Dnes pětasedmdesátiletý autor pochází z česko-německo-židovské rodiny, která za druhé světové války čelila různým formám nacistického útlaku. Všichni jeho příbuzní naštěstí válku přežili, po ní ale většina z nich zemi opustila. Jeho otec ale emigrovat nestihl, Egon Wiener tak prožil celý život v Liberci a jeho okolí. 

Jako voják základní služby například zažil v Liberci invazi vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 a od 70. let 20. století až do Sametové revoluce pracoval jako funkcionář Socialistického svazu mládeže. Během svého života se setkal s mnoha známými lidmi, jako byl například spisovatel Arnošt Lustig, politik a chartista František Kriegel, záhadolog Erich von Däniken, nebo třeba olympionik a kreslíř vtipů Petr Urban. Po odchodu do důchodu se rozhodl své vzpomínky zpracovat v knihách, kterých dodnes vydal už sedmnáct.

„Mohu říci, že to jsou všechno vzpomínky. Jsou to víceméně návody k tomu, jak žít. Jak nepromarnit tu možnost setkat se a mluvit s lidmi, kteří vás obohatí. A pro mě každé to setkání bylo to, které mi něco dalo, které mě posunulo,” přiblížil povahu své literární tvorby Egon Wiener.

„Je to sedmnáct knih, sedmnáct kapitol života, toho, co se odehrávalo předevčím tady u nás, na Liberecku, v Liberci. Mezi lidmi které znáte, kteří jsou vám blízcí, a kteří vlastně nikdy neodešli. A tím, že jsem jim dal prostor, že jsem o nich napsal v knihách, tak jsou tady s stále s námi,” doplnil liberecký spisovatel.

A o čem byla ještě v Setkání u mikrofonu řeč? Kromě psaní knih také o osudech rodiny Wienerů, životních peripetiích Egona Wienera, ale také třeba o bleších trzích v Liberci či sběrtatelství. A to nejen starých pohlednic či tiskovin, ale třeba i autogramů. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.