Vyžaduje po vás někdo platbu za údajné reklamní služby? Přihlaste se na policii

Liberecká policie varuje před neznámým pachatelem, který podvodem připravil několik lidí, hlavně podnikatele, o peníze. Kriminalisté evidují zatím téměř deset případů.

Podle policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové ale bude poškozených bude zřejmě víc. „Budeme rádi, když se na nás obrátí další poškození nebo i lidé, kteří se s něčím takovým setkali, ale nereagovali na to," dodala. Policii lze kontaktovat na bezplatné lince 158.

Podvodník je zřejmě Slovák

Volající podle mluvčí zpravidla hovoří slovensky a požaduje peníze za údajně nezaplacené reklamní a marketingové služby nebo za prezentace na webových stránkách. Obvykle chce řádově tisíce korun. „Občany kontaktuje zpravidla nejdříve telefonicky, následně již probíhá e-mailová komunikace, prostřednictvím které také zasílá fakturu s částkou, která má být uhrazena, a to většinou na slovenský bankovní účet," uvedla Šrýtrová. Z jakého e-mailu podvodník píše, policie nechce s ohledem na vyšetřování zatím sdělit.

Působí věrohodně

Neznámý pachatel se ve svých obětech snaží vyvolat pocit, že již činí vůči nim nějaká opatření. „Upozorní je, že jsou vloženi do Centrální databáze dlužníků s předáním vymáhání pohledávky exekutorovi. Zároveň je upozorňuje, že budou hradit také vzniklé náklady na vymáhání pohledávky," řekla mluvčí. Zdání legitimnosti má dodat zpráva, kterou od něj lidé, pokud zaplatí, dostanou. „V případě uhrazení částky, obdrží plátce informaci o uhrazení platby a o ukončení spolupráce se společností, která měla reklamu zajišťovat," dodala Šrýtrová.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související