Liberecký kraj stahuje zdravotnický materiál z Číny

29. duben 2020 16:59

Dodalo ho ministerstvo vnitra, byl v originálním balení, ale přesto silně znečištěný.

„Vypadá jako že jí je tak 200 let,“ řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka z ODS, který vydal nařízení stáhnout celou šarži. „Budeme to vracet zpět na ministerstvo vnitra," dodal Sobotka. Zároveň doporučil všem zdravotníkům, aby si kontrolovali stav materiálu, který rozbalí. Jak velkého množství materiálu se problém bude týkat, zatím nevěděl. Dozvěděl se o tom krátce před jednáním krizového štábu.

Upřesnění po vyjádření náměstka pro resort zdravotnictví Přemysla Sobotky, které jsme obdrželi 29. dubna v 21 hodin od tiskového mluvčího Libereckého kraje Mgr. Filipa Trdly:     

Zašpiněný materiál nebyla ve skutečnosti rouška, ale respirátor třídy FFP2. Těchto respirátorů dostala liberecká nemocnice 15 000 ks, Záchranná služba Libereckého kraje 9 000 ks. Rezerva kraje je u této komodity 3 300 ks.
Nyní probíhá ověřování a zatím se další podobné poškozené balení neobjevilo.

Péči v kraji by vrácení části zásilky ovlivnit nemělo, zásoby ochranných pomůcek se průběžně doplňují a jsou zhruba na sedm až deset dní. V minulosti podle informací s kvalitou dodávek problémy nebyly. „Byly nějaké stížnosti na rukavice, které nic nevydržely," poznamenal hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Kraj podle Půty zatím z ministerstev zdravotnictví a vnitra dostal zhruba 1,5 milionu roušek, kolem 180 000 respirátorů třídy FFP3 a FFP2 a například také 750 000 rukavic a další materiál. Velkou část potřebných ochranných pomůcek včetně dezinfekce si ale zajistil sám ve spolupráci s libereckou univerzitou a místními firmami. Pořídil tak už více než dva miliony nanofiltrů do textilních roušek a přes 110 000 nanoroušek.  

Problémy se zásilkami z Číny mělo již dříve například Nizozemsko, které na konci března nařídilo stažení 600 000 respirátorů. Testy u nich potvrdily, že nesplňují deklarovanou třídu ochrany FFP2, tedy druhý nejvyšší stupeň ochrany. Liberecký kraj po této informaci dal pro jistotu otestovat respirátory a roušky, které od státu obdržel. Testy potvrdily, že ochranu uvedenou výrobcem poskytují.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Facebook Martina Půty
Spustit audio

Související