Potravinová banka Libereckého kraje přijala loni zhruba 560 tun potravin a drogerie. Je to víc než rok předchozí

2. leden 2025 09:14

Potravinová banka Libereckého kraje má za sebou úspěšný rok. Pro své klienty získala o asi 70 tun potravin víc než v roce předchozím. Předběžný odhad za rok 2024 je zhruba 560 tun. Trvanlivých potravin má zatím banka dostatek, musí s nimi ale nakládat s rozmyslem. Do jarní potravinové sbírky totiž její pracovníci musejí zajistit balíčky pro více než pět desítek organizací, se kterými banka spolupracuje.

V regálech ve skladu Potravinové banky Libereckého kraje jsou banánové krabice, ve kterých jsou například masové konzervy, paštiky, rybičky, pomazánky, dětská výživa, příkrmy, sunary, těstoviny, mouka, nebo rýže.

„Zásob máme zatím poměrně dost. My jsme to všechno nevystříleli, takzvaně mezi organizace. Celoročně běží projekt mobilních výdejen a my nemůžeme v březnu oznámit, že jsme bez zboží, protože bychom neměli do těch balíčků co dát,“ vysvětlil ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček.

Banka podle něj ke konci roku vydávala víc potravin než obvykle. „Byl vyšší výdej, protože skončila sbírka. My jsme sbírku roztřídili a v tu chvíli organizace vědí, že ten sklad je plný a objednají si. Takže téměř každá organizace, se kterou spolupracujeme, je jich přes 50, tak si udělala takzvanou velkou objednávku, kdy jim připravíme třeba opravdu půl palety zboží v mixu - mouka, rýže, těstoviny, oleje, mléko... A oni s tím potom pomáhají svým klientům,“ přiblížil cestu potravin k potřebným Vlček.

Ředitel krajské Potravinové banky Josef Vlček ukazuje prázdný chladicí box, čerstvé potraviny málokdy zůstávají déle skladem

Zatímco trvanlivých potravin mají zatím ve skladech dost, chladící box je prázdný. „Čerstvé se u nás opravdu točí, protože v tom chlaďáku není nic. Vše, co v něm bylo, se rozdalo do Vánoc. Už i z toho důvodu, že to čerstvé zboží, které nám chodí, má krátkou záruku,“ doplnil ředitel Potravinové banky.

Regály s trvanlivými potraviny jsou odhadem ze tří čtvrtin plné. Podle Josefa Vlčka s nimi musí hospodařit do konce března, v dubnu pak počítají s doplněním zásob v jarní m kole potravinové sbírky.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související