Vysílání České televize z Ještědu končí. Jak přeladit?

26. únor 2020 09:34

Česká televize vypne vysílání ve formátu DVB-T minutu před půlnocí, její programy přejdou na nový standard televizního vysílání a na starých televizích už je nenaladíme. Co přesně to znamená pro diváky?

Čtěte také

Z vysílače Ještěd přijímá televizní signál zhruba 300 000 lidí v regionu. V noci z 26. na 27. února dojde k vypnutí vysílání programů České televize; u hlavních komerčních stanic se tak stane zhruba o měsíc později. Podle Víta Vážana, generálního ředitele Českých radiokomunikací, mají ale lidé v kraji při přechodu na nové vysílání výhodu: „Diváci z Libereckého kraje to mají jednodušší, protože oni už dneska přijímají programy České televize v přechodové síti. Poznají to tak, že mají vedle označení televizního kanálu napsáno HD.“

Česká televize nasadila varovný piktogram

Pokud znak HD nevidíte a při vysílání se vám objevuje u programu piktogram, musíte se ujistit, že máte televizor nebo set top box, který umí přijmout vysílání v novém standardu.

Jak naladit nové vysílání

Pokud vidíte znak HD, tak stačí spustit na televizi automatické přeladění, které nahraje nové programy. Na přechod ale musejí být připraveny i společné televizní antény na bytových domech. Jinak si budete muset pořídit set top boxy, nebo novou televizi, která umí přijímat vysílání v novém standardu.

Kdy vypnou ostatní stanice?

Vysílání hlavních komerčních stanic skupin Nova, Prima a Barrandov se vypne 30. března, všechny ostatní stanice poběží do 26. dubna. Od 27. dubna bude možné z Ještědu naladit pouze vysílání v novém standardu DVB-T2.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související