V Liberci pokračuje natáčení nového seriálu České televize

V libereckém hotelu Zlatý lev dnes natáčí filmaři novou  krimisérii o česko-vietnamské drogové mafii Nelegál. První scény natočil štáb už v květnu v prostorách Technické univerzity. Město Liberec film podpořilo sedmi sty tisíci korunami, stejnou částku příslíbilo uvolnit i za rok.

Je to první natáčení, které Liberec podpořil také finančně. Dosud město prostřednictvím své Filmové kanceláře filmařům pomáhalo pouze s výběrem vhodných lokací nebo v koordinaci natáčení. Minisérii Nelegál podpořil dvěma sty tisíci korunami také Liberecký kraj. Seriál má rozpočet 76 milionů korun. Tvůrci odhadují, že za služby v Liberci utratí sedm až osm milionů.

Šestidílný seriál o boji s organizovaným zločineml, který příští rok uvede Česká televize, režírují Viktor Tauš a Matěj Chlupáček. Představí se v něm třeba Václav Neužil nebo Lenka Krobotová. Filmaři budou natáčet i v dalších částech města.

„V Liberci se filmaři chystají například i do nemocnice, kde bude také probíhat nějaké natáčení. A zároveň si vyhlídli jedno parkoviště, zatím ale neznáme přesné termíny toho natáčení,“ uvedla Barbora Hodačová z městské Filmové kanceláře. Od doby svého vzniku v roce 2015 se kancelář podílela zhruba na třiceti projektech.

Největší finanční přínos pro město mělo natáčení filmu Spider-Man: Daleko od domova, který měl v českých kinech premiéru 3. července. Podle odhadu radnice filmaři ve městě utratili zhruba třicet milionů korun za pronájem míst, za služby, ubytování a komparz.

V Liberci natáčeli filmaři například i letos v březnu. V krajském městě vznikaly záběry pro dánský seriál z 2. světové války o korunní princezně Märthy, která utíká napříč Evropou před nacisty. Jednu z hlavních rolí v seriálu hraje i americký herec Kyle MacLachlan. Štáb natáčel třeba v centru, v historické budově radnice, Liebiegově paláci, na vlakovém nádraží a na železniční stanici Horní Růžodol.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související