Filmaři natáčeli v Liberci nový krimiseriál ČT. Jedné z hlavních rolí se ujal Ivan Trojan

21. září 2016

Liberec je jedním z měst, která si filmaři České televize vybrali pro natáčení desetidílné krimisérie. Jmenuje se Svět pod hlavou a je inspirovaná úspěšným seriálem BBC. Mezi 150 českými a slovenskými herci se v hlavních rolích objeví Václav Neužil, Ivan Trojan a Judith Bárdos. Fantaskně detektivní příběh je situovaný nejen do současnosti, ale i do 80. letech minulého století. A to je právě důvod proč filmaři přijeli i do Liberce. Interiér tamního kulturního domu dokonale odpovídá době normalizace.

Režie Světa pod hlavou se ujaly dvě výrazné tvůrčí osobnosti – Marek Najbrt a Radim Špaček, režírovali zkoušky v kulturním domě. „Točí se mi tu báječně, protože ta socialistická architektura vypadá senzačně, nabízí spoustu možností, zákoutí,“ popisuje Radim Špaček.

Ve Světě pod hlavou se objeví na 150 českých a slovenských herců. V Liberci natáčeli například Jan Budař, Jitka Schneiderová, Jana Plodková nebo Ladislav Hampl.

Filmařům posloužily k natáčení prostory libereckého kulturního domu

Jednou z hlavních postav seriálu je kriminalista Plachý v podání Ivana Trojana. „Je to model převzaný ze seriálu BBC, příběh se odehrává ve dvou časových rovinách – v současnosti a v roce 1982,“ popisuje Trojan a pokračuje: „Hlavní hrdina se propadne z kómatu do doby o třicet let zpátky, probudí se z demokracie do totality.“

„Ve scénáři byly věci, o kterých jsem ani nevěděla, že se tak udály, například to, jak se chovala StB. Donutilo mě to položit si otázku, jak bych se v té době sama zachovala,“ uzavírá Marie Doležalová.

Krimiseriál Svět pod hlavou uvidí diváci České televize v lednu 2017.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio