Vyrůstat u Mácháče je výhoda. Bratři Adam a Vojta brázdí jezero odmalička

Dvojčata Vojtěch a Adam Novákovi vyrůstali u Máchova jezera. Asi proto nepřekvapí, že si z mnoha sportů vybrali právě jachting. Na vodě jsou totiž dnes a denně. Takové štěstí jen tak někdo nemá.

„To je neuvěřitelné štěstí. To kdybych ho měl já, tak by mi ho všichni záviděli, ale bohužel jsem ho neměl, musel jsem dojíždět z Mladé Boleslavi a nemohli jsme být tak často u jezera jako kluci,“ závidí tak trochu Vojtěchovi a Adamovi jejich trenér, jinak také úspěšný námořní jachtař, Jan Johan Hirnšal. Kluci jsou na vodě a také v ní skutečně jako doma. A to nemusí být teplota Máchova jezera ani nijak vysoká. Jachting mají navíc v rodině.

Důležitá je podpora rodiny. Tu podle trenéra bratři Novákovi mají

„U mě to bylo, že děda mi řekl, že bychom se mohli zkusit projet. A mě to začalo bavit, tak jsem řekl tátovi, ať mi pořídí loď. Tak jsem začal jezdit,“ popsal své počátky jedenáctiletý Vojta.

Tatínek přání vyslyšel. Jenže potřeboval hned dvě lodě. Dvojčatům Novákovým tehdy bylo šest let. I Adamovi jachting přináší hlavně radost a také volnost. „Že mám spoustu kamarádů, a že se se mi někdo věnuje,“ pochválil si Adam.

Jan Johan Hirnšal trénuje na Mácháči malé námořníky

Ani jachting se pochopitelně neobejde bez tréninku. Sourozenci mohou být oproti ostatním ve výhodě, když tak dobře Máchovo jezero znají. A mají to k němu jen pár stovek metrů. Trénují tak jednou až dvakrát týdně. Třeba domácí zkušenosti mohou v budoucnu klukům usnadnit cestu za nějakým úspěchem i v zahraničí. Cíl už mají. Chtěli by vyhrát na mistrovství Evropy.

Mezi mladými jachtaři na Máchově jezeře můžete potkat i bratry Novákovy. Ti jezdí už od šesti let



A podle trenéra by nemuselo v případě dvojčat zůstat jen u přání. „Myslím, že v nich potenciál je, ale každé to dítě vyrůstá jinak a vždycky přijde ten moment, kdy si uvědomí, že by mohl dělat něco jinačího a lepšího než ti ostatní. Pak je to začne o to víc bavit. A ten moment určitě přijde, kluci jsou už blízko. Rozhodně jednou z nich budou velcí jachtaři, pokud u toho vydrží. Samozřejmě u tohohle platí dvojnásob, že když je podpora rodiny, tak je velká šance, že se to povede,“ říká Jan Johan Hirnšal k možné budoucnosti mladých jachtařů.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související