Jan Johan Hirnšal trénuje na Mácháči malé námořníky. A těší se na sezónu

3. květen 2020

Už od pěti let se jachtingu věnuje Jan Johan Hirnšal. Medailista z mistrovství Evropy teď tráví čas především na Máchově jezeře.

Tam vyrůstal. A přestože se Jan Johan Hirnšal věnuje hlavně námořnímu jachtingu, do Starých Splavů se vždy moc rád vrací. Nejen kvůli svému tréninku, ale především za výchovou mladých jachtařů. Jejich trénink mu přináší největší radost.

„Trénujeme si malé námořníky, případně posádku do vzdálené budoucnosti,“ říká Jan Johan Hirnšal. Dětem se věnuje poslední tři roky. Je to pro něj zároveň motivace.

Nebývá obvyklé ho v tuto dobu vidět doma. Bezpečnostní opatření ho na moře nepustila. „V současné době bych byl určitě na moři, protože námořní jachtař nemůže být bez moře. Už bychom měli za sebou tři regaty a pravděpodobně bychom byli někde v Chorvatsku nebo ve Francii,“ přemítá.

V roce 2018 přivezl z mistrovství Evropy na Kypru stříbro v námořních lodích. Loni byl se svou posádkou devátý na světovém šampionátu. „Ty moje největší úspěchy byly v námořním jachtingu, kdy v roce 2007 jsme přivezli stříbrnou medaili z mistrovství světa v Norsku, další rok bronzovou medaili z mistrovství světa v Athénách, pár medailí mám z mistrovství Evropy,“ vyjmenovává.

A věří, že sezóna námořního jachtingu se opravdu rozjede. Má zajímavou teorii o plánech do budoucna. „Teprve ve 47 letech začne být člověk sám se sebou spokojený a začne si to užívat. Mým cílem je, aby děti, kterým se teď věnuji, za pět deset let pořád dělaly jachting. To pro mě bude znamenat nejvíc. A moje osobní úspěchy – rád bych posunul námořní jachting zase o kousek dál s nějakou moderní lodí a dal dohromady partu lidí, kteří půjdou za společným cílem,“ dodal Jan Johan Hirnšal přímo na břehu Máchova jezera.

Námořní jachtař nemůže být bez moře, říká Jan Johan Hirnšal
zdroj: Pavel Petr
Spustit audio

Související