V Liberci kvůli rekonstrukci vypouštějí harcovskou přehradu, voda bude odtékat zhruba měsíc

19. září 2022 11:12

Harcovská přehrada v Liberci se začala vypouštět 19. září 2022. Blíží se totiž rekonstrukce přehrady, která Povodí Labe vyjde na téměř 390 milionů korun. Ještě před tím, než tam nastoupí dělníci s těžkou technikou, bude také nutné takzvaně slovit a odvozit na jiná místa chráněné vodní živočichy.

Vodohospodáři začali v pondělí 19. září vypouštět libereckou Harcovskou přehradu. Vypouštění nádrže potrvá zhruba měsíc a bez vody bude až do roku 2025.

Hráz liberecké Harcovské přehrady

Termín začátku vypouštění se podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové posunul. Na začátku září byla ještě vysoká teplota vody a u dna chyběl kyslík. To by mohlo způsobit úhyn ryb i dalších vodních živočichů. Pracovníci podniku budou teplotu a další parametry sledovat i v průběhu vypouštění, aby mohli regulovat rychlost.

Přímo na hrázi přehrady Harcov v Liberci byla na spuštění jejího vypouštění redaktorka Eva Malá. Bylo hned na začátku poznat, že vody ubývá? Co se bude po vypuštění vody s přehradou dít? A jak město Liberec plánuje, že okolí vodní nádrže zatraktivní? Poslechněte si záznam.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související